И пожарникарите готвят национален протест

10 Януари 2020 | 17:56
0 коментара
Общество

Пожарникарите и спасителите в България са в готовност да излязат на протест, заради недоволство от промените в наредбата за работното време, дежурствата, почивките и заплащането на нощния труд на държавните служители в МВР. 

 

Това обяви пред БНР председателят на Националния синдикат на пожарникарите и спасителите "Огнеборец" Венцислав Станков. Той обясни, че проектът за промените не е съгласуван със синдиката.

 

"Днес дори е вече публикуван (проектът) и в "Държавен вестник", което за нас е недопустимо. Не изключвам да стигнем и до протестни действия, но първо държа да чуя аргументите на ръководството на Министерството на вътрешните работи. Искаме среща и с министър (Младен) Маринов. Имаме няколко наболели въпроси към момента, които не търпят отлагане. Един от тези проблеми е точно сумираното изчисляване на работното време за служителите в Министерството на вътрешните работи и неговото отчитане", каза Станков.

 

Днес в "Държавен вестник" действително е обнародвана "Наредба № 8121з-36 от 7 януари 2020 г. за реда за организацията и разпределянето на работното време, за неговото отчитане, за компенсирането на работата извън редовното работно време, режима на дежурство, времето за отдих и почивките на държавните служители в Министерството на вътрешните работи".

 

В нея се указва, че нормалното работно време на служителите от МВР е "8 часа дневно и 40 часа седмично, при 5-дневна работна седмица". Освен това "За държавните служители в МВР е възможно полагането на труд и през нощта между 22,00 и 6,00 ч".Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP