И ловец съм и рибар съм! Вдигат таксата за издаване на риболовен билет

21 Август 2018 | 12:04
0 коментара
Общество

Най-ниската такса за издаване на риболовен билет в България – седмичната, скача от 2 на 5 лева.

Това предвижда проект на земеделското министерство за промяна на тарифите, събирани от рибната агенция, който бе пуснат за обществено обсъждане вчера, пише 24 часа.

Мотивът е, че цената на риболовния билет не е вдигана от 2010 г. и натрупаната инфлация вече не позволява на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА) да покрива разходите си за издаване на този и други видове документи.

Месечният риболовен билет вече ще струва 10 лв., половингодишният – 18, а годишният – 30 лева, гласят поправките.

Заради инфлацията се коригират и редица други такси, предвидени за стопански риболов.

Излизането на риболовен кораб до 10 бруто тона в морето или река Дунав например от 100 става 120 лв., а за по-големите риболовни съдове от 300 става 400 лв.

При улова на риба, за която има квоти, таксите скачат почти два пъти, а за някои дори и повече. Например за есетрови риби, калкан и лефер от 8 таксата става 16 лв. За карагьоз, лаврак, зарган, акула и паламуд таксата от 3 става 6 лв. За сафрид и хамсия от 50 ст. става 3 лева, а за копърка – от 20 ст. на 1 лев.

Рибната агенция ще промени и таксата за безрочно разрешение за стопански риболов. Досега тя е била 20 лв. и става 30 лв.

Агенцията поддържа и регистър на лицата, които се явяват първи купувачи на прясно уловена риба. Досега те са плащали за това 20 лв., занапред таксата за вписване в регистъра става 50 лв.

От 20 на 50 лева се вдига таксата за полагане на изпит за придобита правоспособност за извършване на стопански риболов. Мотивът е, че тя не е променяна от 2012 г. досега.

Рибната агенция събира и такса от 4 лв. за издаване на справка от електронния регистър на лицата, упражняващи стопански риболов. Тя вече ще е 10 лв. за една справка.

Добавете Вашия коментар

TOP