И... голямото къпане на булки в Карлово започва!

07 Януари 2020 | 11:52
0 коментара
Любопитно

Древен, идващ от незапомнени времена обичай, ще бъде пресъздаде по традиция навръх Ивановден в Карлово! Обичаят се нарича „Къпанак“ и се провежда всяка година на този ден в карловския квартал Сушица.

Организатор на събитието е Народно читалище „Васил Левски - 1927”, а къпането на булките ще започне в 10.30 часа на малкия площад до Дръндевата чешма.

По традиция, в коритото на Дръндевата чешма, намираща се на площада, се къпят всички булки, сключили брак през изминалата година. 

На предния ден младите ергени запушват коритото на чешмата, за да се напълни с вода. Всяка булка се приготвя вкъщи с традиционната носия за този ден. Носията включва черен сукман, бяла кърпа с редици, бели чорапи и терлици, с които невестата отива до чешмата. На кръста си, вместо престилка и чапрази, булките се връзват бели кърпи. После, придружена от своите кумове и оркестър, булката отива на чешмата. Тук тя застава на изток, прекръства се, хвърля вода през двете си рамена, след което кумовете с бакърено менче я изкъпват. Накрая булките хвърлят менчето с водата по публиката - за здраве на всички присъстващи.

Този ритуал се извършва за здраве и плодородие. После, след младите булки, в коритото на чешмата се къпят всички именици.

Добавете Вашия коментар

TOP