И българин отива доброволец да се бие в Украйна

11 Март 2022 | 13:13
0 коментара
Общество
И българин отива доброволец да се бие в Украйна

Българин възнамерява да замине за Украйна, за да се запише в чуждестранния легион, съобщава „Телеграф“. Това съобщи в Туитър неговата позната Мария Матева. Според нея има и други наши сънародници, които имат желанието да сторят това.

Украинското посолство в София започна да записва наемници за войната срещу Русия ИНСТРУКЦИЯ

Смелост

Въпросният мъж, който изтъкна, че засега все още е в България.


Той отказа да коментира дали има и други кандидат-доброволци от нашата страна. От съображения за сигурност не се съобщава името му.

Мария Матева посочва, че въпросният мъж е писал вчера сутринта в социалната мрежа, че отива да се бори за свободата на Украйна. След това обаче тролове атакували поста му и той го изтрил. „Има и такива смели българи. Да си знаете. Ще се моля да се върне жив и здрав!“, писа тя. Самият доброволец пише в профила си във Фейсбук, че е русофил – има приятели руснаци, цени руския език, култура и изкуство, съчувства на руския народ, живеещ в тирания. Той обаче има нулева толерантност към „кремлопоклонничество“ и хибридна пропаганда в социалните мрежи.

И бесарабските българи леят кръвта си за Украйна

Рамо до рамо

Украйна създаде „международен“ легион за хора от чужбина, а президентът Володимир Зеленски публично призова чужденците „да се бият рамо до рамо с украинците срещу руските военнопрестъпници“, за да покажат подкрепата си за неговата страна, предаде Ройтерс. Миналата седмица Зеленски заяви, че над 16 000 чужденци са се обявили за доброволци, но не уточни колко от тях са пристигнали. Украинският служител, който проверява документите на кандидатите за Чуждестранния легион, все още не е дал отговори дали има записали се българи.

Ветерани

Същевременно в. „Сън“ писа, че 19-годишен британски кралски гвардеец е избягал от поста си, за да се бие с нашествениците на „Лудия Влад“ (Путин – б. р.) в Украйна. Военнослужещият, чието име не се споменава, напуснал казармата в Уиндзор, оставил бележка на родителите си и си резервирал еднопосочен билет за Полша.

Шефове от министерството на отбраната се опитват да го заловят заради опасенията, че Русия може да твърди, че Великобритания е влязла във войната, ако той бъде пленен. Изчезналият тийнейджър е сред четирима британски войници, за които се смята, че са избягали от служба, за да се бият в Украйна.

Става напечено: Британски наемници прииждат в Украйна, за да воюват срещу Русия

Министерството на отбраната, полицията и Форин офис се опитват да достигнат до тях, преди те да успеят да се присъединят към Чуждестранния легион на Украйна в град Лвов. Твърди се, че над 150 британски бивши парашутисти, които са воювали в Афганистан, също са отишли там.

От „Сън“ са говорили миналата седмица с двама ветерани, които са отишли в Украйна, за да й помогнат. Двамата, които са служили в Афганистан и Ирак, заявили, че „просто не можехме да седим и да не правим нищо“.

Снайперист

Един от най-добрите снайперисти в света също пристигна в Украйна, предаде сайтът „Вишеград 24“. Френскоговорещият канадец с прякор Уали от 22-ри кралски канадски полк заслужил репутацията си при мисии в Афганистан, Сирия и Ирак. Той държи световния рекорд за поразяване на противник от най-дълго разстояние – 3,5 км. 40-годишният Уали е компютърен учен, но дойде в Украйна, за да се бие рамо до рамо с украинските сили, допълни сайтът Ukraine Report.

Добавете Вашия коментар

TOP