И БСП атакува решението на ЦИК за жребия на местните избори

14 Септември 2015 | 16:50
0 коментара
Политика
И БСП атакува решението на ЦИК за жребия на местните избори

БСП внесе жалба до Върховния административен съд срещу решението на ЦИК относно процедурите за определяне чрез жребий на поредните номера на партиите, коалициите, местните коалиции и независимите кандидати от ЦИК и ОИК в бюлетините за гласуване на местните избори и за националния референдум на 25 октомври.

В жалбата се казва, че решението №2108 МИ от 11.09.2015 г. е незаконосъобразно поради противоречие с материалния закон, липса на компетентност, неспазване на установената форма и съществено нарушение на административно-производствените правила.

В жалбата се посочва още, че „текстът противоречи на чл. 57 чл. 57, ал. 1, т. 21 от Изборния кодекс, който постановява, че Централната избирателна комисия определя чрез жребий поредните номера в бюлетината на партиите и коалициите единствено и само при избори за народни представители, поредните номера в бюлетината на партиите, коалициите и независимите кандидати при избори за членове на Европейския парламент от Република България и поредността на вписване на кандидатските листи в бюлетината при избори за президент и вицепрезидент на републиката. ЦИК няма обаче такова правомощие по отношение на местни избори“.

Според БСП решението е издадено при неспазване на установената от закона форма. То е издадено при липса на компетентност в административния орган. От „Позитано“ подчертават, че решението е постановено при несъответствие с целта на закона.

„ЦИК няма право да подменя волята на законодателя като дописва или променя законовите изисквания“. Жалбата е подписана от лидера на партията Михаил Миков. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP