И Борисов, и Радев да направят крачка назад в името на България

19 Август 2020 | 06:58
0 коментара
Политика

Ескалацията на напрежението в държавата не спада, въпреки политическия ход, който предприе премиерът Борисов с внасяне на проект за нова Конституция и предложение за свикване на ВНС.
Уличните протести преминават в анархия и всеки момент може да прерастнат в граждански сблъсъци.

Това, което видяхме снощи на "Ситняково" е сигнал, че разумът е отстъпил пред озверяването.

Българската демокрация, градена върху съгласие и толератност, е погазена.

 

ДЪРЖАВАТА Е В ТУПИК


Премиерът Борисов отказва да пусне силите на реда против протестиращите. Гражданският ред е нарушен, правата за нормално придвижване - потъпкани. С всеки изминал ден протестът се изражда във вандалщина, опити за метеж. "Бесилки" и "ковчези" заместват политическите аргументи. Бунтът на образованите и интелигентните за законност и правов ред се обърна срещу тях.

 

"Ситняково" стана синоним на грозното лице на България.

 

Това повече не бива да го търпим!

Президентът Радев продължава да поддържа позицията на недоволните, вдигнатият му юмрук срещу властта дълбае тежките разделителни линии в държавата и обществото. Поведението  му е несъвместимо с отговорностите, които му възлага Конституцията - да способства за единението на нацията. Така правеха д-р Желю Желев, Петър Стоянов, Георги Първанов в далеч по-тежки и драматични моменти от най-новата история на България. За съжаление не виждаме тези качества у Румен Радев. Вместо да съдейства за решаване на кризата, Радев става част от тази криза.

 

Опасността от срутване на политическата конструкция в страната е огромна. 

 

КАКВА Е РЕЦЕПТАТА?

 

И Борисов, и Радев да направят крачка назад. 

 

Борисов да подаде оставка, след като 60% от българите, макар и не всички да са на улицата, подкрепят протестите и искат оставката на правителството. С едва 20% доверие и натрупано взривоопасно напрежение премиерът не може да продължи да управлява.

 

Но и Радев не трябва да е на ход. 

Президентът трябва да се откаже да съставя служебно правителство.

 

По няколко причини. 

Ние сме изправени пред политическа криза, чийто взрив ще съвпадне с нова, още по-тежка фаза на ковид-кризата, а от там ще ни връхлети и тайфунът на икономическата криза. Здравната и социалната система ще бъдат подложени на невероятен стрес. Образователната - също.

 

Има реалната опасност страната да изпадне в хаос.

Този хаос не може да бъде овладян от служебно правителство, при което не функционира парламентът. Дори за въвеждането на извънредно положение е необходимо работещо Народно събрание.

 

В същото време точно в този период трябва да се приемат бюджетът на държавата, ковид-мерките и най-важното: Планът за усвояване на европейските средства за справяне с пандемията.

Всичко това не може да се случи без основния орган на парламентарната република.
Затова България не може да си позволи да остане без парламент.

 

 

Освен това - съставянето на служебен кабинет няма да тушира напрежението в страната. Напротив. Тогава ГЕРБ ще излязат на улицата, а герберското войнство ще покаже лицето на своите "граждански" позиции. Да не забравяме, че 2/3 от местната власт е на ГЕРБ. И служебният кабинет няма да види бял ден. Реваншизмът и на двете страни ще избуи. Сблъсъкът между двете агитки снощи във Варна пред очите на Радев е доказателство за това - вървим към оскотяване с дива свирепост. Българи срещу българи!

ИЗХОДЪТ?

 

Създаване на АНТИКРИЗИСЕН КАБИНЕТ.


И тук трябва да се проявят държавническите качества на трима души в страната - на президента Радев, на премиера Борисов и на лидера на опозицията Нинова.

 

Премиерът Борисов да подаде оставка без условия.

Президентът Радев да не съставя служебен кабинет.

А Нинова да бъде парламентарната гаранция за това.


Президентът Радев да предложи на парламента да излъчи експертен АНТИКРИЗИСЕН КАБИНЕТ.

 

Държавният глава е избран, за да крепи държавата в критични моменти, когато политиците са настръхнали един срещу друг, да продуцира единение, а не разделяне и това е историческият момент, в който да докаже, че осъзнава отговорността на поста, който заема. 

Радев може да постави изискване в този кабинет да не присъстват фигури от ГЕРБ, а да се предложи на надпартийни експерти, равноотдалечени от всички партии, да довършат мандата на този парламент. Този антикризисен кабинет може да бъде съставен на базата на общо съгласие от всички политически сили, като партиите отстъпят от политическите си пристрастия.  

 

Лидерът на опозицията Нинова трябва да крепи с подписа си съгласието в името на оцеляване на държавата. 

 

ЗАДАЧАТА на този кабинет трябва да бъде ясно формулирана - да ни преведе през кризата, да състави Плана за усвояването на евросредствата по преодоляване на пандемията и да подготви и проведе демократични и честни избори за нов парламент.

 

Да, всички трябва да направят сериозни копромиси. Решението ще е много трудно и за Борисов, и за Радев. Но е единствено възможното, ако не искаме да се завъртим в братоубийствен скеч.

 

Разум и съгласие се иска в този момент

И политици на висота, които мислят за общото, за държавата, а не за лични или партийни интереси.

 

Ако не сме дорасли за това - пропастта е пред нас.Епицентър/

Автор:

Добавете Вашия коментар

TOP