И Белица се поклони пред героите на Илинден

02 Август 2019 | 16:34
1 коментара
Култура

Днес Белица отбелязва 116 години от Илинденско – Преображенско въстание, организирано в Османската империя от Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Въстанието избухва на 2 август 1903 година и обхваща Македония и Одринско.

17 септември 1903 – дата славна и масово героична, в която Белица дава свидни жертви. Една малка Белица, която остави дълбока диря в историята на България със 120 души мъже, жени и деца,  зверски убити в този ден. Една малка Белица, която ненепразно бе определена да бъде център на въстанието и бе възложено на беличанина даскал Васил Теофилов да нарисува знамето на Илинденско-Преображеннското въстание, в което общите жертви са над 200 човека.
В този ден местните чети с войводите Захари Кошов и Никола Дюлгеров със 108 души четници и с четата на Георги Николов и Лазар Топалов от 30 души, обединени и обучени от генерал Цончев и по предварително начертания стратегически план, навлизат в Белица.

Ужас обхваща цялата чета на воеводите от Белица и четата на полковник Янков, когато на 18 септември заварват обгърнатото в пламъци село. Ужас обхваща войводите и четниците, когато заварват битката в центъра на Белица в местността „Средореко”, където намират посечени от ятагана местните хора.

Добавени коментари

Общината публикува:
02 Август 2019 | 22:08
Какви са тези с балтони

Добавете Вашия коментар

TOP