Хвалят България за Евро 2015 в Стара Загора

19 Юни 2015 | 20:50
0 коментара
Спорт
Хвалят България за Евро 2015 в Стара Загора

България получи отлична оценка за организацията на Европейското отборно първенство по лека атлетика - втора лига, което ще се проведе на 20-21 юни на ст. "Берое" в Стара Загора. Организатори на най-голямото атлетическо събитие за годината у нас са Българска федерация лека атлетика, община Стара Загора и СКЛА "Берое".

Подготовката за шампионата в който ще участват над 400 атлети от България, Сърбия, Хърватия, Унгария, Кипър, Исландия, Словения и Дания бе оценена високо лично и от олимпийския шампион на чук от Лондон 2012 Кристиян Паршс и делегата на Европейската атлетика Мюнир Яраш.

Много ласкаво за условията в хотела и на стадиона се изказаха и атлетите на Кипър. Високата оценка на състезанието, чиито председател на организационния комитет е Добромир Карамаринов, който е първи вицепрезидент на ЕА и шеф на БФЛА, и АБАФ идва и от посещението в Стара Загора на бъдещия ръководител на Международната федерация по лека атлетика.

Специално за Европейското отборно, което е втора лига пристигат вицепрезидентите на световната атлетика Сергей Бубка и Лорд Себастиан Коу, които са единствените кандидати за шеф на ИААФ на изборите на 19 август в Пекин. За британецът, който бе шеф на оргкома на олимпиадата в Лондон 2012 и олимпийски шампион на 1500 м това ще е първата визита в България. Гост на състезанието ще е и Ахмед Ал Камали, член на Съвета на ИААФ и президент на атлетическата федерация на страните от Персийския залив.

"Продължаваме да инвестираме в спорта и да развиваме базата, и ще кандидатстваме за по-голямо атлетическо състезание, обеща кмета на Стара Загора Живко Тодоров. Карамаринов обяви, че България ще участва с елита си в атлетиката, а Градът на липите е за пример у нас, как се развива лека атлетика.

Първите стартове на Евро 2015 са днес и в неделя от 16 часа, като входа е свободен. Откриването е днес от 17.30 часа. Състезанието е историческо, защото е последното с 8 тима в тази лига. От 2017-а отборите стават 12.

Най-добрата ни спринтьорка Ивет Лалова заяви, че за нея винаги е било чест да бяга за България в европейските отборни първенства. "В Стара Загора получавам много любов от публиката, а съм сигурна, че и стадиона ще е пълен и в двата дни", заяви Лалова.

Действащият олимпийски шампион в хвърлянето на чук Кристиян Парш заяви на днешната пресконференция, че е убеден, че Унгария и България ще заемат първите 2 места в крайното подреждане в Стара Загора и ще се качат в първа лига на Европа. "Очаквам в България да пратя уреда над 78 м", заяви Парш и добави: "Голямата ми цел за сезона е да стана първия унгарец световен шампион по лека атлетика". /Gong.bg

Добавете Вашия коментар

TOP