Художник нарисува 3-метров Левски върху скала

18 Февруари 2017 | 08:20
0 коментара
Общество
Стойко Гагъмов нарисува потрет на Апостола, който е 3 метра и се вижда от разтояние от над 1 км

Огромен 3-метров портрет на Левски е изрисуван над пътя Асеновград – Смолян.

Автор на патриотичното творение е пловдивчанинът Стойко Гагъмов, който стана известен с творбите си върху тепета и огромни скали, като най-мащабният му проект е батална сцена под операта на град Санта Круз на остров Тенерифе, съобщи нова телевизия.

Внушителната рисунка на Апостола е направена за една седмица. Художникът е категоричен, че боите, които е използвал са много хубави и устойчиви, затова ликът на Дякона върху скалата ще издъжи поне 30 години.

portretlevski
Гагъмов си носи стълба, която е важна част от творческия процес, тъй като има черти от лицето на Левски, за които творецът трябва да е спокоен и уверен, когато ги прави

Потретър е 3 метра и се вижда от разтояние от около 1 км и 200 метра.

„Той е на много хубаво място и много хора ще го видят. Под мен е един много оживен път, затова съм преценил, че Левски трябва да е тук. Аз съм на централна възлова точка, всичко се вижда…и най-вече великият гений Левски“, гордо казва Гагъмов.

Пловдивчанинът си носи стълба, която е важна част от творческия процес, тъй като има черти от лицето на българския революционер, за които творецът трябва да е спокоен и уверен, когато ги прави. А без стълбата няма как да стигне височината, за да изкусури детайлите. Левски има специфичен образ – най-вече очите. „Не му ли направиш очите това не е Левски“, категоричен е художникът.

Стойко Гагъмов има намерение другата година да направи още по-голям Левски – 5 метра.

Творецът споделя, че това е концептуален стил, който лично е измислил. Самият той казва за себе си, че е човекът, който рисува великите българи и го прави вече 10 години.

Много минувачи подкрепят и поощряват патриотичната идея, като носят ябълки и шоколад на Гагъмов, за да му дадат енергия да завърши потрета.

Цялото произведение на изкуството е за собствена сметка на художника./Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP