Христо Стоичков: ФИФА е най-голямата мафия в спорта

12 Юни 2015 | 19:20
0 коментара
Спорт
Христо Стоичков: ФИФА е най-голямата мафия в спорта

"Аз съм казал още през 94-та година, че това е най-голямата мафия, която съществува в спорта. Не може хора, които са по 20-30 години във ФИФА и УЕФА да бъдат постоянно там", коментира носителят на Златната топка Христо Стоичков, който днес изнесе лекция с треньорската школа по футбол в НСА.

След лекцията, Стоичков разкритикува остро УЕФА и ФИФА, както и ръководителите на двете централи - Мишел Платини и Сеп Блатер. "Аз съм казал още през 94-та година, че това е най-голямата мафия, която съществува в спорта. Не може хора, които са по 20 - 30 години във ФИФА и УЕФА да бъдат постоянно там. Можем да сменяме футболисти и треньори, а те седят с едни и същи костюми от 20. Какво промениха в световния футбол? Какво промениха за доброто на футболистите? Някога допитаха ли се до нас?", каза Камата пред Канал 3.

"Няма шанс никакъв тази мафия да бъде разбита. По какъв начин, като са хванали 7 човека, а другите 137 са там? Как ще допуснат Фиго или някой друг да стане президент на ФИФА, като Блатер има над 130 регламентирани гласове?", продължи той.

"ФБР подгони Блатер. Казаха му: "Няма да се кандидатираш" . Той каза: Няма да се кандидатирам. И им показа на ФБР, че Блатер е по-силен от тях. Докараха едно споразумение, след което Блатер напусна след 24 часа. Всичко е документирано. Но не е проблемът в Блатер. Проблемът са хората, които толкова години са вицепрезиденти", добави носителят на Златната топка.

"Проблемът не е световното първенство в Катар, Русия или Южна Африка. Проблемът е тези, които стоят вътре с едни костюми и вратовръзки. Ако им занеса една топка и една диня, ще вземат динята. Всички са един дол дренки. Но имам и много мои бивши колеги, които като влязат във ФИФА или УЕФА и сложат една вратовръзка, забравят, че са били футболисти. Тях ги интересува как да пътуват, къде да идат, в кое кресло да седнат и забравят проблемите на съвременния футбол", каза още Стоичков.

"Мишел Платини не може да промени нищо, защото той също е в тази голяма каша. Той и синът му, там където са завъртени всичките. Излязоха хора и казаха, че световното първенство във Франция е било регламентирано. Кой беше отговорник за световното през 98-ма? Нали този същия прословут футболист – Мише Платини. Той отговаряше за световното първенство. Как сега Франция спечели домакинството за европейското през 2016 година? Кой е президент? Нали пак е той? Него го интересува само как да направи повече мачове – Шампионска лига и Лига Европа. Да има повече отбори и пари от телевизионни права. Оня ден го видях на една снимка – доста е напълнял. Това не е от работа", завърши бившият нападател на Барселона и ЦСКА. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP