Христо Ковачки сравни със земята Румен Калайджиев: “Крадецът вика, Дръжте крадеца!”

02 Юни 2019 | 13:33
0 коментара
Общество

Минералната вода е ябълката на раздора в Благоевград! Христо Ковачки сравни със земята Румен Калайджиев: “Крадецът вика, Дръжте крадеца!” 

Общинският съветник Румен Калайджиев, собственик на хотел “Езерец”, обвини директно колегата си в местния парламент и конкурент в бизнеса Христо Ковачки, концесионер на градската баня, че ползва между 7 и 16 пъти повече минерална вода, отколкото плаща. Редовната майска сесия на ОбС започна с изказването на Калайджиев, на което обаче не присъства Ковачки. 

Собственикът на хотел “Езерец” поиска думата, като обясни, че иска да огласи съществен проблем относно ползването на минералната вода. Калайджиев заяви, че около изграждането на съвместния проект между “Езерец” и община Благоевград – тръбопровода за минерална вода, имало много спекулации. Фактите са наличие на общо разрешително за водоползване с дебит от 5,09 л/сек., от които делът на общината е 4 л/сек., а на “Еезерец” ЕООД – 1, 09 л/сек., възложител на проекта е община Благоевград, а изпълнител е “Езерец”.

Финансирането на проекта е в отношение 51:49% в полза на общината, въпреки че “Езерец” има право да ползва 4 пъти по-малко вода. От деня на получаване на разрешението за ползване на 5.04.2019 г. целият водопровод, както до плувния басейн, така и до хотел “Езерец”, е общинска собственост. 
“Това е един много изгоден проект за община Благоевград, направен с тръби специално за минерална вота, последно поколение като качество, с минимална гаранция 30 г.”, заяви от трибуната на местния парламент Р. Калайджиев и разясни: “Ако община Благоевград ползва минералната вода по предназначение, ще осъществи икономия от 60 000 до 90 000 лв. годишно, в зависимост от начина на експлоатация на водата. В момента обаче общината все още не използва своята част от минералната вода, въпреки това скоростта на минералната вода е много по-малка от проектираната и в резултат вместо да пристига с температура 49-50 градуса, идва до хотел “Езерец” с температура 42-43 градуса.

За да постигнем необходимата температура за всички водни съоръжения, сме принудени да черпим повече вода от предварително изчислените, което води до по-големи разходи за нас. Ще бъдем принудени да поискаме увеличение на водовземането с 0,9 л/сек., което ще внесем още на следващата сесия. Това е едната страна на проблема, по-съществената е, че в деня, в който казахме, че ще се включим да ползваме минералната вода, бяхме обвинени, че сме я откраднали и за банята не е останало нищо. Заявявам категорично, че не сме черпили нито литър вода, но цялата вина бе хвърлена върху мен. Водата за банята никога не е спирала, защото има изграден байпас в местността Владишкото, т.е. при аварийна ситуации и досега той се ползва. На 5 април 2019 г. успяхме да вземем Акт 16 и разрешение за ползване, първите 2 седмици нямахме никакви проблеми и резервоарите, които събират от порядъка на 600 куб. Вода, бяха пълни на 100%. През вторите 2 седмици имахме 2 спирания на водата в хотел “Езерец”, защото резервоарите вече бяха полупразни. На 5.05.2019 г. около 14 часа отново нямахме вода и имах неблагоразумието да се обадя на г-н Ковачки да го попитам какво се случва и какво е това свръхпотребление в банята, за да са празни резервоарите. Обясних му, че всяко спиране на водата при нас коства 80 кубика изхвърлена в канала вода, минимум 2 часа до пристигането и много недоволни гости. Резултатът беше следният: от 5-и до 10-и въобще нямаше вода. Единственият ползвател през цялото това време е “Кристо” ООД, респективно Христо Ковачки.

Това ме принуди да подам жалба до община Благоевград, “ВиК” – Благоевград, Басейнова дирекция и Районната прокуратура. Общото количество на минералната вода в каптажа е 13-14 л/сек. Количеството вода, което влиза в резервоарите, е не по-малко от 10-12 л/сек. И за да са празни резервоарите, означава, че някой черпи количество над 10-12 л/сек. Този някой се казва Христо Ковачки! Дали я използва, или част от нея изхвърля умишлено в канализацията, за да докаже, че водата не достига, не мога да кажа, но е факт, че 6 дни по водопровода нямаше вода. От самото начало г-н Ковачки живее с мисълта, че природата е създала минералната вода единствено за него, за градската баня и хотел “Монте Кристо”.

 Вследствие на жалбите ми беше направена комисия на 9.05.2019 г. в 14.30 ч. Фирма, която с ултразвуков уред разходомер мери количествата, които се ползват в момента в 10,30 ч., без да бъде предупреден Христо Ковачки, количествата бяха 4 л/сек., по време на обявеното от комисията замерване в 14,30 ч. количеството бе 1,4 л/сек. и беше обяснено: “Казах ли им, че вода няма в тези резервоари”. Това ме накара да извикам отново комисията с участие на представител на общината за проверка и измерване в съботен и неделен ден, от която има протоколи и снимков материал. От направените замервания се установи, че минимумът, който се черпи, е от порядъка на 4 л/сек., а максимумът – 8,17 л/сек., при разрешение за 0,5 л/сек.! През нощта след 22,30 ч. беше 2,5 л/сек. 
Ако Христо Ковачки заплаща реално ползваните количества вода, всеки месец трябва да внася на общината около 5000 лв., при 4 л/сек., и около 6000 лв. на ВиК. Ако заплаща обаче ползването на 8 л/сек., цената е двойна, съответно 10 000 лв. на общината и 12 000 лв. на ВиК. 
Използвам случая да поискам разпечатка на всички фактури от началото на концесията досега, да видим какви са плащанията от страна на концесионера. Предвидената в чл. 48 от наредбата санкция за човек, който черпи минерална вода в количество до 2 л/сек., е глоба от 500 до 5 000 лв., а нагоре – до 10 000 лв. Ако водата се използва по предназначение, приходите, които ще влизат в касата на община Благоевград, са от порядъка на 140 000-150 000 лв. на година, не говоря за загубите на “ВиК” – Благоевград.

 Апелирам община Благоевград да вземе спешни мерки и да не допуска водовземане на никое физическо или юридическо лице, ако няма монтирани измервателни уреди на входа и изхода, да се монтират регулатори на дебити, които да не позволяват ползване на вода повече от предназначеното количество и община Благоевград да спазва стриктно собствената си наредба и да налага санкции на нарушителите. Вода има предостатъчно, но трябва да има ред и дисциплина при ползването и всеки стриктно да си плаща, защото обратното се нарича кражба”, категоричен бе Румен Калайджиев.

“Крадецът вика: “Дръжте крадеца!”, бе отговорът на нападките от Христо Ковачки. Той заяви, че не е присъствал по време на изявлението на Р. Калайджиев и затова не може да коментира обвиненията. Ковачки влезе в пленарната зала вчера в минутата, в която Р. Калайджиев приключи изявлението си. Ето как концесионерът на банята коментира обвиненията:
“Имам си водомер. Коя е тая проверка, която е установила нарушения”! Аз си имам човек, който се занимава с водата, можем да се обвиняваме за всичко, но дайте документи да ги видим. Аз нищо не съм видял! Колкото вода си изразходвам, аз си я плащам! Преди няколко дни съм внесъл към 8000 лв. в общината за годината, а на ВиК по 2000-3000 лв. на месец, те си засичат. Как ще изхвърлям минералната вода в канала, нали ще платя 20 000 лв. за канал”! Ние правим икономии! Как ще хвърлям вода в канала”! Вода няма, изчезна, това е истината! Калайджиев като толкова знае, да каже къде е водата за градския басейн и защо тя не е пусната”! Колко плати общината, за да му закараме на него водата до хотела”! Открадна водата на социално слабите в Благоевград да си грее хотела, сега да изкарва друг виновен!”.
Изказването на Румен Калайджиев за минералната вода бе “най-горещата” точка на провелата се редовна майска сесия на ОбС – Благоевград. 

Очаквайте подробности!

 

Добавете Вашия коментар

TOP