Христо Иванов пред "Дневник": Да не говорим за избори, в които централна тема ще е ролята на ДПС

22 Февруари 2024 | 21:16
0 коментара
Политика
София
Христо Иванов пред Дневник: Да не говорим за избори, в които централна тема ще е ролята на ДПС

"Никой не може да принуди едно правителство, което е изчерпало политическия си ресурс, да работи. Това е ситуация, която и самите ѝ автори много трудно ще могат да обяснят. От тази гледна точка реалният, отговорният сценарий е на 6 март акад. Денков да си подаде оставката, както той сам казва, че ще направи. И максимално бързо да се разберем по всички елементи, които са необходими, за да може да бъде избрано правителство с премиер Мария Габриел. Това управление трябва да отговори на въпроса как продължава борбата с корупцията, как продължава съдебната реформа, как реформираме службите и как попълваме регулаторите по начин, който е обществено убедителен. Ако договорим отговорите на тези въпроси, не виждам защо трябва да разсъждаваме върху някакви екзотични, граничещи с извращението сценарии, в които акад. Денков подава оставка, но тя не се приема", каза депутатът.

 

Това казва в интервю за "Дневник" съпредседателят на ДБ Христо Иванов.

 

На въпрос дали заради поста на министър на външните работи се развали разбирателството с ГЕРБ, Христо Иванов отговори:

"Защото разговорът се водеше предимно през медиите, а нямаше структуриран процес, по който да се обсъди съществото на нещата. Въпросът не е до нечии лични претенции, а да се намери структурно решение как и двете страни да могат да запазят своето участие в институционалния външнополитически диалог и това да гарантира, че той е балансиран. Забележете: изниква спор между нас и ГЕРБ-СДС, чисто вътрешнополитически. Госпожа Габриел не само, че не разговаря с нас и се обръща към обществото едва след като е запознала чуждите посланици със своята чисто партийна гледна точка. Това става в МВнР, не в централата на ГЕРБ. Не знам какъв по-добър пример може да бъде даден за проблема, който поставяме. Политиците зададоха този тон на разговора през медиите, не обратното. Досега публично той е бил най-вече за външното министерство", каза Христо Иванов като допълни, че предложенията в меморандума са поставяни и публично, и във вътрешната комуникация. Но досега не могли да получат дефинитивен, ангажиращ отговор.

 

Според него: Аритметично възможно е да възникне друго мнозинство в настоящия парламент, но това ми се вижда самоубийствен сценарий за тези, които ще влязат в него. 

Идеята да възстановят конструкцията с БСП и "Има такъв народ", която - това често се забравя - беше готова и само обратът с Гешев я провали, също би била напълно непродуктивна. Впрочем, това ще бъде реалността и след едни избори. Да не говорим за избори, в които отново централна тема ще бъде ролята на ДПС.

 

Христо Иванов подчертава, че "Би било престъпна безотговорност да не преговаряме. Вярвам, че след известно време за успокояване на емоциите и избистряне на стратегическата яснота ще започнем сериозен разговор по всички теми и предложения, залегнали в меморандума, и ще стигнем до подробни писмени ангажименти по тях. Оформлението и заглавието са без значение".Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP