Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

22 Февруари 2024 | 21:03
0 коментара
Политика
България
Христо Иванов потвърди: Да, проблемът е как ще се разпредели цялата тази власт в регулаторите

"Проблемът е, че ДПС иска да бъде скрит партньор на ГЕРБ в това разпределение и че не иска да има ясни правила и регламент с ясна политическа отговорност между двете политически формации, които носят отговорност за управлението - ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, за това как ще се разпредели цялата тази власт."

Така съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов отговори на думите на председателя на ПГ на ДПС Делян Пеевски, че му е "седял в скута" и е "пил мазно турско кафе", докато измененията в конституцията са станали факт.

"Ние се опитваме да разговаряме с ГЕРБ за наистина важна тема като реформите, регулаторите и борбата с корупцията и изведнъж г-н Пеевски се самовзривява с поредния фойерверк от безвкусни пошлости", продължи Иванов изявлението си пред медиите в парламента.

Той отказа да коментира думите на Пеевски, че е седял в скута му и е пил мазно турско кафе.

"Ние сме древна професия, но професията, от която се вадят такъв тип компромати и се превръщаш сам себе си в компромат, е по-древна от нашата и аз не я упражнявам", каза съпредседателят на ДБ.

 

Преди това Пеевски обяви пред медиите, че е отказал на Христо Иванов "делкането", а Иванов и олигарсите зад него искат да превземат прокуратурата.

"Христо Иванов и олигарсите зад него искат да вземат проуратурата. Олигархията иска да завладее и КОНПИ. Логично е регулаторите да са на всички, а не да бъдат делнати. Христо Иванов, който седеше в скута ми и пиеше мазно турско кафе, докато се случи Конституцията и направим промените в нея, които вече са факт, сега в интервю за "Дневник" казва, че пак щял да извади темата ДПС. Коя тема бе, приятелю Христо. Всичко свърши, вие сте ми ясни. Маските трябва да паднат",  заяви Делян Пеевски пред журналисти в парламента.


Пеевски обяви още пред медиите, че Иванов е искал Андрей Янкулов от неправителствената организация "Антикорупционен фонд" да бъде избран за главен прокурор, а Сава Петров - за негов заместник. Янкулов бе предложен за вътрешен министър в проектокабинета на ПП-ДБ преди сформирането на правителството с ГЕРБ. Сава Петров пък е прокурор във ВКП.

"Изобщо не съм коментирал такива теми", отсече Иванов, но защити Янкулов: "Ако бъдещият Висш прокурорски съвет избере някого с профила на г-н Янкулов, мисля, че ще бъде много добре за България, защото ако някой с профила на г-н Янкулов бъде избран, нямаше да има Нотариуса и Осемте джуджета, щеше да има реални разследвания. В този смисъл г-н Пеевски ми прави услуга с това, че ясно показва какъв е проблемът".

 

В същото време Иванов не отрече, че е предлагал подялба на регулаторите. И определи предложението от меморандума на ПП-ДБ до ГЕРБ за разпределение 50:50 на постовете като "ясни правила".

"За момента да, темата е регулаторите - как ще бъде избран следващият главен прокурор и той да не бъде избран като главния прокурор по времето на доминацията на ГЕРБ и ДПС - Гешев и Цацаров. Ако по мое време бяха избрани такива главни прокурори, аз бих си мълчал. Особено на фона на Нотариуса бих бил по-кротък. Но се надявам да се успокоят страстите и да се върнем към разговора за това как да продължим реформите отговорно", посочи Иванов.

"ДПС има обективен интерес да се опита да си промени позиционирането и във вътрешнополитически, и в международен план, подкрепяйки реформата в конституцията. Това беше мъдро и разумно от тяхна страна в техен собствен интерес. Сега г-н Пеевски е напът да изгори целия този капитал с поредното си изхвърляне, защото сдържаността никога не е била негова силна черта", продължи Христо Иванов.

Той отрече формациите да са се използват помежду си и нарече тези твърдения "интригантстване".

Вчера вицепремиерът Мария Габриел също отхвърли меморандума на ПП-ДБ. "Госпожа Габриел не заслужава да бъде изтъквана напред да заема подобна позиция. Разговорът ни е очевидно с господин Борисов", лаконичен бе Иванов.Епицентър.бг

Добавете Вашия коментар

TOP