Христо Иванов: Никоя партия не иска да води разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство

17 Октомври 2022 | 06:30
0 коментара
Политика
Христо Иванов: Никоя партия не иска да води разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство

С думите си, че България ще бъде въвлечена във войната, ако предоставим оръжие на Украйна, Радев плаши българските граждани. По тази логика цяла Източна Европа и НАТО сега трябва да е във война с Русия. Абсурдно е.

 

Такова мнение изказа в ефира на "120 минути" по bTV съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

По думите му Путин ясно е казал в последната си реч, в която обявява анексирането на украинските области, че Русия воюва срещу Запада и международния ред.

България има нужда да модернизира своята армия. На второ място ясно трябва да заявим къде стоим. Позицията, чрез която се опитваме да сме неутрални, ни отслабва, това ни прави най-слабото звено във веригата, смята Иванов.

Той коментира и причината, поради която никоя партия не иска да води разговори с ГЕРБ за съставяне на правителство.

Няма да стане, когато продължават да бъдат основен защитник на този модел и това статукво. Те трябва сами да убедят българското общество, че са престанали да бъдат този защитник. В предишния парламент се бореха да запазят всеки косъм от главата на главния прокурор, обясни Христо Иванов.

Иванов заяви, че "Демократична България" е готова за нови избори, но предупреди, че провеждането на пети избори не е добър сценарий за страната и трябва да се положат усилия за съставяне на правителство.

Но България не заслужава управление, което се основава на тежки безпринципни компромиси, защото имаме да решаваме сложни въпроси, поясни съпредседателят на ДБ.

 

Що се отнася до предложението на ДБ за изпращане на въоръжение на Украйна, съпредседателят на "Демократична България" заяви: Путин изначално - още от 2007 г., ясно каза, опитва се да реализира реда в Източна Европа преди падането на Берлинската стена. Това ни засяга пряко, става дума за нашата възможност да управляваме суверенитета си. Руският президент ясно определи, че воюва срещу Запада, срещу международния ред."

 

Предложението на ДБ да изпратим оръжие на Украйна е възможност България да се освободи от стари образци на съветско въоръжение. Много източноевропейски страни са го направили и са получили натовско въоръжение.

"Трябва да се модернизираме и да отворим нова страница и да кажем от коя страна стоим. Ние сме най-слабото звено във веригата и то е обект на атаката", каза още Иванов.

 

По въпроса за формирането на правителство в рамките на 48-ото Народно събрание ДБ има три ключови приоритета и по реалните гаранции за тяхната реализация ще зависи подкрепата за бъдещ кабинет. Няма да се откажем от реформата в прокуратурата, категоричен е лидерът на "Да, България".

 

Трябва да се направи стабилно управление. България не заслужава управление на тежки, безпринципни компромиси. 

 

Много плашене има с предстоящата зима, политици се упражняваха какво ще се случи. Следват трудни месеци, за съжаление и години, не се вижда краят на този конфликт. България трябва да си стегне институциите, отбраната и да промени енергетиката си. Има място за оптимизъм, към едно по-добро бъдеще.снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP