Христо Иванов, ДБ: За министри ни се предлага "една торба с котки", ИТН са тежък политически пубертет

12 Август 2021 | 09:54
0 коментара
Политика

Разминаването ни с "Има такъв народ" беше концептуално. С 65 гласа и авторитарен подход, могат да наложат само еднопартийно управление. Това е срещу вота на избирателите и срещу парламентаризма, заяви пред БНТ съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

"ИТН искат всеки ден да търгуват с гласове и кворум Това е конструктивен проблем", категоричен бе той.

"Не предадохме гласоподавателите си. Не гласувахме празен чек и не се дадохме, само за да сме от управлението", допълни Иванов.

"Как съмнителните отношения с една офшорна дестинация (бел. авт. Барбадос) ще допринесе за борбата с мафията", попита съпредседателят на ДБ.

"Не беше коректно да се изкарват разговорите ни с ИТН, и то такива с добавени от тях реплики, коментира Христо Иванив изкаванията за исканията на ДБ на Тошко Йорданов вчера.

"Не сме искали наши хора във властта, а само ДПС да не влияе на управлението", допълни по темата народният представител.

"В американския сенат 6 месеца преди назначения се проверяват хора. За министри ни се предлага "една торба с котки", пет дни преди гласуването. Нямаме време дори да ги проверим, а ни се казва, че ако не гласуваме за тях сме предатели", обясни той.

"Дайте са седнем да говори и да намерим сечението между четирите партии и да сложим на масата една готова формула. Всеки ще има да обяснява на избирателите си формула с БСП". съобщи съпредседателят на ДБ.

Виждаме тежък политичеки пубертет, коментира още Иванов действията на "Има такъв народ".

"Приоритетите ни са крещящи. Знам, че ИТН не се интересуват толкова от КОВИД, но днес виждате броят на заразени, предстои вълна", завърши Христо Иванов.

 

Изобщо не сме поставяли темата да има наши представители във властта. Не знам как ще продължи разговорът с ИТН в рамките на третия мандат предвид държанието им. Те вадят от контекст реплики от разговори, които сме имали за уточняване на срещите ни – изключително некоректно,  лидерът на „Да, България”.

 

Христо Иванов даде пример – в Сената в САЩ 6 месеца ФБР проучва кандидатите за съдии. Тук ни се предлагат министри, чиито имена дори не можем да запомним, уточни той.

 

Ако ИТН се осъзнаят и не тласнат страната към избори, само защото не става тяхното, нека седнем и да очертаем хоризонт на управление, както и процеса на вземане на решения. Мисля, че реалистичният срок на такова управление трябва да е 6-8 месеца, пролетта или ранното лято на 2022 година, каза лидерът на „Да, България”.

 

Кой ще получи мандатът при такава формула е технически въпрос, добави той пред БНТ. Според Христо Иванов, поведението на БСП по въпроса е предизборно – да се снимат със служебното правителство и да отидат в предизборна кампания. Нека седнем, да намерим сечението, което може да убеди ИТН да има по-зряла позиция – четирите партии (Демократична България, ИБГНИ, ИТН и БСП), призова Иванов.

 

Дайте преди да говорим по студиата, да седнем и чрез взаимни отстъпки да намерим работещо решение, каза още Иванов.

 

Вие, когато сте разговаряли на принципна основа за програми и не сте се разбрали, за какво да си говорите отново? Това заяви депутатът от ИТН Филип Станев. Крием се зад думи като „програмно правителство”, „майка България” – думи, които говорят за нездрави интереси, добави той. "Надявам се да става дума за тежък политически пубертет и той да бъде изживян в следващите седмици", отговори задочно Христо Иванов. И посочи приоритетите, заради които трябва да има редовно правителство дори с кратък хоризонт. На първо място - КОВИД.

 

Иванов наблегна, че на ИТН това не им е приоритет, но хората вече за загрижени за хляба си. Въпреки всичко трябва да се стегнем и да намерим начин да проведем тези преговори, повтори лидерът на "Да, България".

 

Зависи от ИТН - разговор за управление може да има само с участието на ИТБ, Демократична България, ИБГНИ и БСП, по думите на Иванов.Епицентър.бг/снимка:БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP