Християни и мюсюлмани в Якоруда сковани от страх: Неизвестен заля с изгоряло масло иконата на Св. Георги

14 Октомври 2022 | 08:48
10 коментара
Общество
Християни и мюсюлмани в Якоруда сковани от страх: Неизвестен заля с изгоряло масло иконата на Св. Георги

Якорудчани настръхнаха от грозен богохулен акт – оскверняване иконата на Св. Георги върху едноименния храм на града. Неизвестен до момента я поля с изгоряло масло и силно вярващите местни – както християни, така и мюсюлмани, от няколко дни чакат със свити сърца светията да отмъсти не само на злосторника, но и на целия град.

Якорудчани наричат храма „Св. Георги Победоносец“ Джерджевденската /Гергьовденската/ църква и всички много я почитат, защото на Гергьовден местният свещеник Данаил Голомехов прави дотук литийно шествие с чудотворната икона на Св. Георги, която се съхранява в катедралната църква „Св.св. Кирил и Методий“.

Джерджевденският храм бе построен преди години върху основите на древна църква, запалена от еничарите през 1666 г., след като свещениците били избити. При строителството работниците се натъкнали на християнски гробове и човешки кости, които са събрани вътре в костница. 

Посегателството върху иконата на Св. Георги стана причина десетки якорудчани да отидат на място в храма, за да видят какво се е случило. Снимки на почернената икона заляха социалните мрежи, а общата реакция на възмущение от вандалския акт варираше от обиди по адрес на извършителя, като „безмозъчно същество“, „божие изчадие“ и „комплексар“, до мрачната прогноза, че светецът ще отмъсти жестоко на осквернителя и целия му род, защото „Господ забавя, но не забравя“.

„Ще го стигне много лошо този, дето го е направил. Няма страшно – той скоро ще го усети, но тогава прошка няма“, пророкуват якорудчани.

Засега те са категорични, че няма как извършителят на това срамно дело да е от техния град. „Не е якорудчанин. Нее!!! Тук, колкото и да е пиян или невярващ, чак такова светотатство едва ли някой би се наел да направи“, убедени са местните.

Междувременно около паниката с почернената икона якорудчани забелязаха и че е съборен мостът над рекичката, по който се стигаше до църквата. Според слуховете по него минала газка, натоварена с камби, и го срутила. „Носихме за мостчето материала на ръце, построихме го, радвахме му се, сега е купчина камъни и дърва“, ядосват се кореняците.

Група ентусиасти опитаха да измият маслото от лика на Св. Георги и изображението бе частично възстановено, но в мрежата бе организирана дарителска кампания за монтиране на видеонаблюдение на храма, в която хората и от двете религии са еднакво активни.

Якоруда е ярък пример за религиозна толерантност. Преди 3 г. мълния удари покрива на църквата „Св.св. Кирил и Методий“ и християни и мюсюлмани заедно събраха пари, запушиха пробойната на покрива и подмениха изгорялата електрическа инсталация. Преди 5 г., когато 5-има млади мъже от Якоруда починаха от натравяне с метилов алкохол, а други 8 се озоваха в болница, църковното и джамийското настоятелство заедно събраха пари за курбан за починалите. На Гергьовден всяка година отново всички заедно ходят на пикник до осквернената църква „Свети Георги” в местността Якорущица, на чиято магерница се приготвят курбаните, след това сядат заедно на обща трапеза и отдават почит на Иисус и Аллах.

ВАНЯ СИМЕОНОВА в.Струма

Добавени коментари

Еро публикува:
16 Октомври 2022 | 21:08
Този поп изпоеба циганките там
Руб публикува:
16 Октомври 2022 | 05:28
Тоз поп е срам и резил.пълна откачалка
Еро публикува:
16 Октомври 2022 | 03:55
Наистина попа е ненормален
Васил публикува:
15 Октомври 2022 | 16:18
Попа има психични отклонения трябва да се вземат мерки срамно е за църквата подобен човек да е свещенник !!!
Гост публикува:
14 Октомври 2022 | 22:18
Подобно деяние,не може да бъде извършено от разумен човек без значение какъв е изваршителя.Мусюлманите и Христяните живеят от векове братски.п Подобни деяни се извършват от малоумници и идиоти...
Стойчо публикува:
14 Октомври 2022 | 22:04
Глупости никой не обвинява Мюсюлманите, та те са наши братя и живеем заедно от векове. Бог да пази България и българският Народ!
Гине публикува:
14 Октомври 2022 | 20:22
Попо ходи всяка вечер да пие там с циганки
Bune публикува:
14 Октомври 2022 | 16:32
V tova selo oteca e lud
Въведете име... публикува:
14 Октомври 2022 | 11:37
Хммм...това наистина е грозен акт,аз като муслиманин съм изненадан, че човек ей така ще направи такава грозна сцена! Дано да има разследване, а нарушителя да получи, това което е предвидено от закона, няма значение, какъв е муслиманин, християнин...или атеист!
Иван публикува:
14 Октомври 2022 | 10:07
И местните християни веднага набедиха кого? Ами местните мюсюлмани!

Добавете Вашия коментар

TOP