Христина Шопова, зам.-кмет на общ. Благоевград: „Франкофоли“ в Благоевград е най-голямото музикално събитие на България, представляващо ни пред света

16 Юни 2017 | 18:52
0 коментара
Общество

„Франкофоли“ в Благоевград е най-голямото музикално събитие на България, представляващо ни пред света. Това каза заместник-кметът по култура и хуманитарни дейности на Благоевград Христина Шопова по време на пресконференция по повод провеждането на музикалното събитие в областния център, което ще се състой на 17 юни в парк „Македония“.

 Тя изрази благодарността си към Министерство на културата, Министерство на външните работи, Министерството на туризма и Френското посолство, които тази година са подкрепили Община Благоевград и са припознали събитието като изключително важно за страната ни.

„Разбира се ние се постарахме много и направихме добра основа за това. Искам да благодаря и на нашите френски партньори, че ни помогнаха и с техния опит, успяхме да направим две много силни предходни издания на фестивала „Франкофоли“, така че предстоящото трето издание да бъде много успешно“, каза още Шопова.

Според нея това, че се говори за България и Благоевград в световен мащаб, че може да правим големи музикални събитие от една страна е отговорност за общинското ръководство, но от друга страна е признание.

„Това, че „Франкофоли“ в Благоевград успя да влезе в едно от 100-те големи франкофонски събития на света пък ни кара да вярваме, че наистина сме на правилен път и че полагайки усилия може да правим наистина прекрасни неща“, подчерта заместник-кметът на Община Благоевград Христина Шопова.

 

Взели сме всички превантивни мерки за сигурност, така че фестивалът „Франкофоли“ да протече нормално. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на пресконференция по повод провеждането на музикалното събитие в областния център, което ще се състой на 17 юни в парк „Македония“. 

Той отбеляза, че „Франкофоли“ е много важно събитие за Благоевград и подчерта, че входът за фестивала е напълно безплатен.

„Постоянно имаме питания, вероятно вървят и някакви спекулации, че на фестивала ще се влиза само с пропуски, че е платено и така нататък“, каза още кметът д-р Камбитов и добави, че Община Благоевград има намерението да продължи добрата си съвместна работа с партньорите им от „Франкофоли“ и още сега има амбицията и желанието да уточнят изпълнителите за следващата година, за да са сигурни.

Кметът д-р Атанас Камбитов коментира също, че косвено вървят и други слухове, не само за това дали входът на събитието ще е свободен, свързани с това колко е струвал ремонта на новооткрития парк „Македония“, където ще се проведе музикалното събитие.

„В бюджет 2017 на Община Благоевград, подкрепен от Общински съвет – Благоевград много ясно са разписани средствата за парк „Македония“. Общо, с разчет и строителство, сумата възлиза на 700 хиляди лева с ДДС.

Още с първото издание на „Франкофоли“ в Благоевград имахме идеята фестивала да има устойчивост и това наистина се случи. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов и допълни, че целият му екип действат много планомерно и последователно в тази посока. 

Кметът д-р Атанас Камбитов коментира, че фестивалът „Франкофоли“ в Благоевград има огромно значение за областния център.

„От една страна мисля, че това, че Министерството на външните работи на Франция ни включи в 100-те културни събития е показателен. Знаете, че има стотици хиляди такива събития, но този факт е оценка не само за Благоевград, но и за България“, заяви д-р Атанас Камбитов.

Той подчерта, че Община Благоевград има много ясна стратегия и визия относно това, какво ще се прави занапред. „Още от сега мога да Ви кажа, че идеята ни за догодина е да направим един бум, но за момента ще спестя имената на участниците, които предвиждаме да бъдат в Благоевград“, коментира д-р Камбитов.

Финансирането на „Франкофоли“ е ясно разписано в Бюджет 2017 на общината и въобще не може да говорим за ощетяване на други сектори. Това каза кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов по време на пресконференция по повод провеждането на музикалното събитие в областния център, което ще се състой на 17 юни в парк „Македония“. 

По думите му това може ясно да бъде видяно в самия бюджет, в секторните политики и инвестиционната програма на Община Благоевград.

„Ако се върнем само няколко дни назад, то видяхте, че Община Благоевград извън бюджета, финансира и Онкодиспансера, дофинансирахме детските градини, така че учителите да са над прага, така че този ред на мисли няма никакво ощетяване на други сектори“, подчерта д-р Атанас Камбитов.

Той коментира, че слуховете, според които провеждането на фестивала „Франкофоли“ в Благоевград е за сметка на общинския футболен клуб са неверни.

„При футболния клуб имаме съвсем други финансови проблеми, но Община Благоевград ще направи всичко възможно да ги отстрани“, заяви д-р Атанас Камбитов и каза още, че и финансово, фестивалът е подкрепен от Министерството на външните работи, от Министерството на култура, от Министерството на туризма, а също така има и много спонсори, които са припознали фестивала.

„Да заключа така – абсолютно всичко покрай фестивала е прозрачно, става въпрос за разходване на публични средства, така че ние, по всяко време може да представим и цялата документация като разходи“, обясни д-р Камбитов.

По думите на д-р Камбитов приходи за Община Благоевград от фестивала няма, но според него тук е много важно да се каже, че приходи за града и региона има.

„Ако погледнем икономическия ефект от фестивала, то ние очакваме около 50 хиляди човека на 16 и 17 юни в Благоевград. Вие сами изчислете колко разходи ще имат тези хора за двата дни“, отбеляза д-р Камбитов. Той заяви, че за днес и утре в радиус от 40 – 50 км от Благоевград няма свободни стаи.

„Аз преди дни казах, че на база нашия анализ, възвращаемостта е някъде 1 към 6-7 в момента, тоест ако са дадени Х пари като ресурс, се връщат 6 – 7 път по Х. Това което аз знам е, че Европа нормата е 12. Така, че този ред на мисли имаме още какво да правим“, каза д-р Атанас Камбитов.

Добавете Вашия коментар

TOP