Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът за обновяване на Дневен център "Зорница" включва и обучение на родителите

12 Октомври 2016 | 08:47
0 коментара
Общество
Христина Шопова, зам.-кмет на Благоевград: Проектът за обновяване на Дневен център Зорница включва и обучение на родителите

Проектът за обновяване на Дневен център „Зорница” включва и обучение на родителите. Това каза на откриването зам.- кметът по хуманитарните дейности Христина Шопова.

„Много е важно институции, родители, деца да не ги делим, защото те все повече участват и в нашите събития. Да им позволим да се адаптират и да бъдат по щастливи“, каза Шопова.

По думите й децата прекарват голяма част от своето време с родителите и те трябва да бъдат подготвени за тяхното обгрижване.

„Много се радваме за този проект, защото не е толкова важна стойността на проекта като сума, но стойността за тези деца и потребители, които са вътре е огромна, защото техния свят е ограничен, възможностите им за достъп до различни неща са ограничени. Много се радвам, че с надграждането на този проект успяхме да осъществим техни мечти“, сподели Христина Шопова.

Тя допълни, че от тук нататък ще има неща, които ще се дофинансират , като оборудване. 

"Благодарение на този нов проект за обновяване, в Дневен център „Зорница“ ще има сензорна стая за специфичните нужди на децата", каза още на откриването на обновения социален център зам.-кметът по хуманитарните дейности.

 По думите й центърът е създаден по проект и това е много ярък пример как добрите практики позволяват да се надгражда в един проект, т.е. - да се допълнят дейности, с нови, които не са били осъществявани. 
„Благодарение на този нов проект в Дневен център „Зорница“ ще има сензорна стая за специфичните нужди на децата, асансьор който е съобразен с изискванията за това, да могат да се качват инвалидни колички, защото центърът е на три етажа и достъпът до горните етажи е труден. Има и зимна градина където децата ще имат възможност да засаждат и отглеждат култури, да се грижат за тях и да разширим малко кръгозора им към света. Има прекрасна нова детска площадка, съобразена със всички изисквания по европейските стандарти, на която децата ще могат да се забавляват“, каза Шопова и допълни, че капацитетът на Дневен център „Зорница” в Благоевград в момента е 50 деца.

По думите й част от децата идват за определени часове, а някой остават и за цял ден.

„Аз съм сигурна, че капацитетът ще се увеличи и така ще може да се помогне на още повече деца“, коментира още Христина Шопова.

В момента сред постоянните потребители на центъра са 36 деца, като това са деца с аутизъм, детска церебрална парализа, зрителни увреждания и различни видове двигателни увреждания. Проектът е на стойност 330 000 лв., от които 200 000 са за строително монтажни работи, останалите за обучение на родителите на децата. По време на откриването потребителите, работещите в институцията и гостите бяха от малките таланти, с ръководител Христина Палева, Петя и Боян. 

Добавете Вашия коментар

TOP