Христина Шопова: Чрез фестивали, като Les francofolies“ най-добре се осъществява културен обмен

08 Юни 2016 | 17:42
0 коментара
Култура
Христина Шопова: Чрез фестивали, като Les francofolies  най-добре се осъществява културен обмен

Христина Шопова, зам. – кмет по култура и хуманитарни дейности към Община Благоевград в интервю за Радио „Фокус“ - Пирин по повод фестивалът за френска музика, който ще се проведе в областния център на 17 и 18 юни.


Фокус: Г-жо Шопова, през следващата седмица Благоевград ще се превърне в домакин на две големи музикални събития, едно от които е фестивалът за френска музика „Les francofolies“. В тази връзка какво могат да очакват жителите и гостите на областния център следващата седмица? Кое ще бъде най-интересно и каква ще е кулминацията според Вас?
Христина Шопова: Ами Вие го казахте. Всички тези неща, които изброихте ще бъдат интересни и прекрасни. Хората могат да очакват съчетание на френска музика с българска култура, много гости и съпътстващия събития. Например на площад „Македония“ ще бъдат разположени френски ателиета, където децата на Благоевград ще имат възможността да изработят макети на Айфеловата кула, да се снимат с акордеони, багети, барети и други неща изцяло в стила на френската култура. Също така имаме идеята да направим една от централните улици в града френски тип с фенери, с улични музиканти, с художници със стативи и прочие. Отново на площад „Македония“ ще има изградена съпътстваща сцена, на която таланти от Национална хуманитарна гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ – Благоевград ще пеят френски шансони и песни, като мога да кажа, че те се подготвят вече доста време за това. Наистина много са събитията, които организираме по повод музикалните събития в града, но може би кулминацията ще бъде връчването на наградите за българска музика, тъй като идеята ни е да съчетаем български и френски артисти на една сцена. Смятам, че това е правилният начин по-който да работим. Както знаете в миналото издание на „Les francofolies“ – Благоевград имахме българско участие във всяка една от вечерите и затова решихме тази година да продължим традицията.
Фокус: Тоест Благоевград ще предостави възможност не само на българите да се запознаят с френската култура, а на чужденците с българската и всичко това чрез музиката?
Христина Шопова: Точно така. Това е идеята на фестивала. Смятам, че така най-добре се осъществява културен обмен и когато чужденците се запознаят с нашата култура, то скоро може да ни изненадат с желание за съвместни проекти. Защо не? Хубаво е да отбележим и това, че догодина ще има българско участие на фестивалът в Ла Рошел, което до сега не се е случвало. Благодарение на тези наши отношения се договаря и това участие. Определено има с какво да се гордеем и смятам, че на конкурсът „Евро визия“ Поли Генова доказа, това, ставайки четвърта в света. Така, че със сигурност ще впечатлим френските си партньори, защото определено нашите изпълнители имат какво да покажат. 
Фокус: А може ли да разясните за нашите слушатели какво точно включва програмата за фестивалът „Les francofolies“ – Благоевград? Какво да очакват хората на 17 и какво на 18 юни?
Христина Шопова: Откриването на фестивалът е на 17 юни, а началото му ще бъде поставено от френският рапът FÉFÉ (ФЕФЕ). След него на сцената ще излязат невероятните GIPSY KINGS (ДЖИПСИ КИНГС). За финал на първата фестивална вечер ще има и DJ парти. В събота, на 18 юни ще започнем с прекрасната група NOUVELLE VAGUE (НУВЕЛ ВАГ), невероятната ZAZ (ЗАЗ). Кулминацията на вечерта ще бъде раздаването на наградите за българска музика. Финалният щрих на фестивалът ще постави JORIS DELACROIX (ЖОРИС ДЬОЛАКРОА), който ще подгрее публиката, за да може да остане цяла нощ на площад. 
Фокус: Кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов днес на пресконференция в града обясни, че цялата леглова база за фестивалните дни е изцяло запълнена. В тази връзка обмисляте ли вече варианти да разрешите този проблем и как смятате успех или недостатък е това?
Христина Шопова: И успех, и недостатък. Успех е затова, защото 4 поредна година се борим да правим повече фестивали, които са стимул за местната икономика, за местния бизнес. Недостатък е затова, защото не ни достигат хотелите, а „Les francofolies“ – Благоевград дава заявката, че ще се разрасне. Тоест ние трябва да мислим в посока как да увеличим леглоавата база. Дано наистина и хотелиерите, и ресторантьорите да видят смисъл в това, да разширят своя бизнес. По принцип в много от случаите, градовете в които се провеждат фестивали по света са малки, като например Ла Рошел, където живеят около 60 хиляди души, но по време на фестивалите пристигат около 300 хиляди туристи. Ако и ние успеем да достигнем до тази бройка, то какво по –хубаво за Благоевград. Освен това чрез подобни мероприятия градът става разпознаваем в цял свят. 
Фокус: За финал на нашия разговор, искам да Ви попитам да очакваме ли до година Les francofolies“ – Благоевград 2017?
Христина Шопова: Да със сигурност. Ние сме убедени и почти готови с програмата за следващото издание, така че мога да кажа със сигурност „Да“.

Добавете Вашия коментар

TOP