Христина Кръстева от Икономиката в Благоевград, най-добра по счетоводство сред учениците в България

30 Март 2019 | 20:32
0 коментара
Общество

Христина Кръстева, единадесетокласничка в Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“ – Благоевград, е победител на националното състезание по счетоводство.Домакин на мащабното събитие бе НПГ „Димитър Талев“ – Гоце Делчев, а сред официалните гости бяха Александър Попов – главен експерт на дирекция „Професионално образование и обучение” в МОН, началникът на Регионалното управление по образование Ивайло Златанов и кметът на  община Гоце Делчев Владимир Москов.

В престижната надпревара се конкурираха 21 ученици – най-добрите в областта на счетоводството в страната. В рамките на два астрономически часа те трябваше да се справят с тест от 30 въпроса – 15 теоретични и 15 практически, изготвен от специална комисия към МОН. Така след проверка на анонимните работи и разсекретяването им стана ясно, че с най-висок резултат – 86 от 100 възможни точки, първото място заслужи Христина от 11 „в” клас, специалност „Оперативно счетоводство“ на ПГИ.

„Не очаквах, че ще спечеля, тъй като конкуренцията бе изключително голяма, а задачите много трудни. Разговарях с някои от останалите участници и те ми казаха, че са се подготвяли за състезанието всеки ден по 4 часа. Аз разчитах на подготовката си в училище и консултациите при г-жа Наташа Манова. Когато обявиха класираните на трето и второ място – участници от Бургас и Мадан, си помислих, че сигурно съм допуснала много грешки в теста, а като си чух името си, направо ми се подкосиха краката“, разказа развълнувана победителката при завръщането си в Благоевград вчера.

Тя сподели и че на училищния кръг е изкара също 86 точки, което показва, че резултатът, знанията и подготовката й са реални и са на много високо ниво. По повод изключителния успех Христина благодари за подкрепата на учителката си по счетоводни дисциплини Наташа Манова, на директора на ПГИ Ася Бояджиева, както и на целия колектив на училището.

Талантливата гимназистка призна, че иска да се занимава със счетоводство и да продължи висшето си образование в тази сфера. „След 10 години се виждам като собственик на успешна счетоводна къща“, разкри плановете си за бъдещето единадесетокласничката.

Освен предметните награди за победата си тя получи от спонсорите на състезанието и паричен стимул в размер на 400 лв., които смята да инвестира в образованието си.

„Тази прекрасна победа е доказателство, че в нашето училище – Професионалната гимназия по икономика „Иван Илиев“, се обучават мотивирани, знаещи, можещи и поели уверено по пътя към успеха млади хора“, сподели директорът на ПГИ Ася Бояджиева, която със заместничката си Нина Стоицова присъстваха на състезанието, за да подкрепят Христина Кръстева.

в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP