Храните на бъдещето: Какво ще ядат хората през 2050-та?

31 Май 2022 | 13:48
0 коментара
Любопитно
Храните на бъдещето: Какво ще ядат хората през 2050-та?

Как обикновено изглежда вашата количка за хранителни стоки? Може би я пълните с авокадо, питателна киноа и банани всяка седмица. Може би кафето винаги влиза в списъка ви с хранителни стоки, както и бутилка вино за уикенда. За съжаление, с настоящите неустойчиви методи на земеделие и влошаването на изменението на климата, много от основните продукти, на които разчитаме днес, ще бъдат по-скъпи и по-малко достъпни до 2050 г., отколкото вече са.

„Трансформацията към здравословни диети до 2050 г. ще изисква значителни промени в поведението“, каза д-р Уолтър Уилет от Училището по обществено здраве Harvard T.H. в обобщения доклад на комисията EAT-Lancet.

„Глобалната консумация на плодове, зеленчуци, ядки и бобови растения ще трябва да се удвои, а консумацията на храни като червено месо и захар ще трябва да бъде намалена с повече от 50%. Диета, богата на растителни храни и с по-малко храни от животински произход, осигурява както ползи за здравето, така и за околната среда.“

И така, какво ще има в нашите чинии през следващите няколко десетилетия? Експертите имат доста добри идеи какво да очакваме. И все пак, с преминаването към по-устойчиво земеделие и опазване на ресурсите, както и фокусиране върху храненето с местни, сезонни и растителни продукти, колкото е възможно повече, можем да гарантираме, че ще има достатъчно храна, особено плодове и зеленчуци, за нарастващото население.

Ето някои храни, за които може да очакваме, че ще се използват все повече през следващите години.

Водорасли

Водораслите и другите морски източници на храна ще станат по-изобилни, особено с изчерпването на хранителните вещества в почвата заради конвенционалните земеделски практики. Водораслите могат да се отглеждат бързо и в изобилие, като същевременно осигуряват основни хранителни вещества, включително протеини, желязо и антиоксиданти. Тези, които обичат да добавят малко спирулина към своите смутита, вече се интересуват от ползите, които водораслите могат да предложат. Това ще става по-важно, тъй като водораслите могат да осигурят по-ефективно съотношение между потреблението на протеин към използване на земята в сравнение с настоящите популярни култури, като соята.

Морски водорасли

Морските водорасли ще станат по-забележими в магазина за хранителни стоки. Може и вече да сте яли морски водорасли, тъй като те се използват като източник на храна от векове. Но в бъдеще ще ги ядем по повече начини – от пикантни до сладки приложения.

Боб, бобови растения и ядки

Добре, може би вече консумирате много растителни протеини, като боб, бобови растения и ядки. Но се пригответе да видите повече от това занапред, тъй като тези култури имат по-ниско въздействие върху околната среда в сравнение с животинските протеини, като същевременно остават евтини.

Всъщност, очаква се производството на боб, леща и ядки да нарасне със 100 – 200% до 2050 г., докато източниците на протеин от червено месо се очаква да намалеят с около 75%.

Диви зърнени храни

Пшеницата, която познавате и обичате (кой може да устои на парче торта, прясно изпечени бисквитки или домашен хляб, приготвен с пшенично брашно?), вероятно ще бъде заменена с по-изобилни зърнени храни и псевдозърнени храни през следващите десетилетия. Пшеницата, която използваме редовно, е била подложена на селективно отглеждане в продължение на години, оставяйки малки генетични вариации и създавайки уязвима култура, която има проблем да се адаптира, което е основен проблем на фона на изменението на климата.

Вместо това много хора ще се научат да готвят и пекат с различни зърнени храни или псевдозърнени храни, които могат да се консумират като такива, но технически не са нито зърно, нито треви. Планирайте да увеличите количествата киноа, амарант, елда и фонио в килера си. Другото предимство на тези храни е, че са подходящи за хора с непоносимост към глутен.

Лабораторно отгледано месо

Отглежданото в лаборатория или култивирано месо вече е в ход. Този продукт включва отглеждане на протеини от животински клетки в лаборатория, за да се произвежда месо, без да се изискват пространство или ресурси, необходими за фабричните ферми. Докато много компании, които искат да произвеждат месо, отглеждано в лаборатория, все още са в начални или тестови фази, отгледаното в лаборатория месо вече се продава в Сингапур.

Някои марки, като Eat Just, компанията зад първото култивирано месо, одобрено за продажба в Сингапур, работят за подобрени методи за създаване на отгледани в лаборатория протеини. Но експертите очакват да видят повече хора, които заменят конвенционалните меса с тези алтернативи като източник на протеин с по-нисък ефект.

Фалшиви банани

В световен мащаб хората консумират около 100 милиарда банана годишно, отчасти поради увеличаването на добива, предизвикано от изменението на климата. Точно така, бананите исторически са процъфтявали в затоплящия се свят, но проучванията показват, че реколтата скоро ще достигне своя пик и добивите ще започнат да падат, което ще направи този популярен плод по-малко достъпен и по-скъп.

Сродната култура – т.нар. фалшив банан – вече е основен продукт в Етиопия и се очаква да стане много търсена в световен мащаб. Само 15 фалшиви бананови растения биха могли да нахранят един човек за една година и са богати на калории, което печели на растението прякора „дървото срещу глада“. Това растение може да се бере и целогодишно.

Насекоми

Насекомите вече се консумират от хората по целия свят, но те ще станат по-важен източник на протеини, особено защото отглеждането на насекоми изисква много по-малко ресурси и пространство, отколкото животните и дори много растенията. Те дори ще бъдат включени в храната за домашни любимци.

Според Световния икономически форум хората изчерпват запасите си от протеини с нарастването на населението, което се прогнозира да достигне 10 милиарда души до 2050 г. Много насекоми предлагат съпоставими количества протеин спрямо животните.

Топлоустойчиво кафе

Любимата ви сутрешна напитка също е в риск, но специфичен вид кафе на зърна може да дойде на помощ. Повишаването на температурите може да направи до 50% от площите, използвани в момента за отглеждане на кафе, неизползваеми за културата, и няма да издържи на повишените температури.

Coffea stenophylla може да помогне. Този вид е по-подходящ за по-високи температури, понасяйки до 6.8⁰C повече топлина от растенията арабика, които се използват за по-голямата част от кафето, което хората консумират. Това кафе, което някога е било широко търгувано, дава по-малко добив от двата често срещани сорта, на които разчитаме днес. Но може да се използва повече в бъдеще, особено защото има вкус, подобен на кафето Арабика.

„Няма да бъде в кафенетата през следващите няколко години“, каза за BBC Аарон Дейвис, ръководител на отдела за изследване на кафето в Кралските ботанически градини, Kew. „Но мисля, че след пет до седем години ще го видим да навлезе пазара като нишово кафе, като кафе с висока стойност, а след това мисля, че ще бъде по-често срещано.“

Добавете Вашия коментар

TOP