Храни за поддържане на красотата

01 Ноември 2019 | 17:38
0 коментара
Любопитно

Истинското подхранване на кожата става единствено чрез кръвта.

Козметичните средства могат да направят чудеса за вашата красота: почистване, овлажняване, избелване, избистряне и изравняване на тена на лицето, премахване на бръчките и др. Но ако имате пъпки и не харесвате цвета на лицето си, лекувайте запека, възпаленията в стомаха и червата, лекувайте черният дроб и т.н.

Здравето е основа за красотата! Има храни, които регулират дейността на стомаха и придават красив тен на лицето. Някои от тези храни са:

- покълналата пшеница;

- копривата;

- печената тиква;

- динята

- пъпешът и др.

Особено полезна е салата от попарена коприва с малко краве масло и сирене, поръсена с пшенични кълнове.

Още от най-древни времена растения и зеленчуци, богати на фитохормони, се използват като контрацептиви или като стимулатори на плодовитостта. Фитохормоните могат да проявяват свойства на естрогени /женски полови хормони/, андрогени, кортекостероиди или прогестерон. Най-многобройни са растенията, които съдържат фитоестрогени, подобни на женските полови хормони. Женски фитоестрогени съдържат хмелът, градинският чай, жълтата комунига, детелината, сладкият корен, липовият цвят и др.

Тези билки са важни за жените, особено в периода на менопауза. В много от козметичните отвари и в маските за женска красота се използват именно тези растения. Още в древността градинският чай /салвията/ е смятан за незаменимо женско лекарство. Съвременните изследвания го потвърждават. Затова не са лишени от смисъл опитите на жените в древността да изглаждат бръчките си с ежедневно изпиване на чаша чай от салвия и обтриване на лицето с него. Градинският чай /салвията/ помага дори за лечение на фригидност. За целта се използва още и отвара от липов цвят.

Рефлекторен масаж на дланите за подмладяване на лицето
Необходими продукти: масло или крем за масаж.

Измийте ръцете и ги подсушете. Намажете с масло или крем, които ще направят масажа по-лесен и приятен. Масажирате с пръсти. Едната ръка масажира другата. Масажирайте всеки пръст поотделно от всички страни - отгоре, отдолу и отвътре. Общо около 5-7 минути. Специално внимание обърнете на палеца - там са разположени зоните, отговарящи за лицето и шията.

Пилинг на кожата на лицето
Най-горният слой на кожата, наречен "епидермис", непрекъснато се лющи. За да помогнем на кожата да се освободи от ненужния слой епидермис, трябва редовно да и правим пилинг /леко остъргване на горният слой/. За жените над 30 г нежният пилинг на лицето и шията в домашни условия е задължителен поне 2-3 пъти в седмицата. При редовен пилинг изчезват и черните точки по лицето.

Ето и няколко рецепти за пилинг в домашни условия:

Пилинг със сол
Състав: 1 с.л. сол обикновена готварска, няколко капки вода

Вземете в шепа малко сол и добавете няколко капки вода. Може да добавите 2 капки масло от чаено дърво. С тази навлажнена сол обтрийте лицето и шията с много лек натиск. Измийте обилно с вода. Този пилинг може да се прави всеки ден. Подходящ е за отпусната и зряла кожа. Намажете с хидратиращ крем. Вместо сол може да използвате захар на кристали, но захарта не подхранва, а само "остъргва" излишният слой епидермис.

Пилинг със сода за хляб
Състав: 1 с.л. сода за хляб, няколко капки вода

Вземете в шепа малко сода за хляб и добавете няколко капки вода. Обтрийте с лек натиск лицето и шията с получената смес. Содата е подходяща при кожа с акне и пъпки. Измийте обилно с вода. Намажете с хидратиращ крем. Правете този пилинг 1-2 пъти в седмицата.

Пилинг с кисело мляко

Състав: 2 с.л. пълномаслено кисело мляко

Почистването с кисело мляко може да се прави всеки ден, през цялата година и подхожда на всеки тип кожа. Особено подходящ е за суха, нормална и зряла кожа. След като се върнете от работа и си починете, намажете кисело мляко върху лицето и шията. Оставете да изсъхне почти напълно и започнете да го триете с пръсти, както се трие ''кир''. С млякото се отделя излишният и вече мъртъв слой на кожата, както и нечистотиите, попаднали по лицето. Може да не отмивате - кожата ще остане леко мазна. Може да измиете лицето с вода и да намажете с хидратиращ крем. Ако правите тази процедура всяка вечер в продължение на месец, кожата ще стане по-бяла и гладка, ще избледнеят тъмните петна, ще се изгладят бръчките. Сухата кожа ще се овлажни и изглади. Пилинг с кисело мляко може да се прави 3-4 пъти в седмицата.

Пилинг с хума
Състав: 1 с.л. хума, 1 с.л. вода

Смесете съставките и нанесете върху лицето и шията. Оставете да изсъхне и измийте с топла вода. Намажете с хидратиращ крем. Пилингът с хума е подходящ за мазна кожа.

Добавете Вашия коментар

TOP