Храмовете в община Банско се изпълниха с миряни на Голяма Богородица

16 Август 2017 | 22:47
6 коментара
Общество

На Голяма Богородица стотици миряни се стичаха към храмовете в населените места на територията на община Банско, за да запалят свещ за здраве и да отправят своите молитви към Божията Майка за здраве и благоденствие.

Два храма в землището на планинската община честваха своя храмов празник –„Успение Богородично” в Банско и „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище. По традиция бяха приготвени десетки курбани за здраве, осветени от свещениците в присъствието на кмета на общината Георги Икономов и народния представител Александър Мацурев.

Преди 333-години църквата „Успение на Пресвета Богородица” в Добринище, една от най-старите в района, е била осветена за първи път. През миналата година й бе възстановена фасадата и покрива, като в момента върви процес по изографисване.

Старата църква „Успение Богородично”, намираща се в Гробищния парк на Банско, привлича с красивия и изящен иконостас и икони, дело на Банската живописна школа. Част от иконостаса е бил обгорен и предстои точното му възстановяване според оригинала.

Добавени коментари

Обидимец публикува:
17 Август 2017 | 16:37
Обърнете внимание колко голяма е жаждата за показност на всяка цена:Големият празник - Успение на Пресвета Богородица е през целият ден - 15-ти август.До 24.00 часа.Лакеите-блюдолизци са се сетили да "препълнят" храмовете чак на другият ден /нощ/-в 22.47 часа.Е евалла!Сигурно малката черна пиарка на Икономов е на море!
Густунец публикува:
17 Август 2017 | 15:52
Верно е!Храмовете се изпълниха с трима местни "политици"!Миряните са си по работните места.
Кременец публикува:
17 Август 2017 | 15:44
Специалистът по ДеДеСе напъди Колчагов и Въчкова и сега се задоволява само със сенката си - един ням,ухилен гол охлюв,който освен да лази след Икономов,без който е едно голямо нищо - друго не може!Търколило се гърнето-намерило си похлупака!
Мишо публикува:
17 Август 2017 | 09:16
Остави друго,ами вижте колко се е състарил,отслабнал,пострашнял Икономов.Преди не изглеждаше така.Дали не се е поболял?
Шишко публикува:
17 Август 2017 | 08:38
Всичко казано е вярно,но мисля,че е примесено с голяма доза имитиране мегаломанията на вожда си Б.Б.
Богомолец публикува:
17 Август 2017 | 00:09
Не проумявам все по-ширещата се мода политиците да се появяват в храмовете само на големите празници?!И се снимат на предната линия.По-важни и от свещеника.Грозно!И глупаво!Оставете поне едно чисто местенце - без боклуци.Те просто не искат да приемат,че има места,където всички сме равни-богомолци!Титли и звания да оставят пред черковните двери,защото в храма са само Бог и миряните.За да не предизвикат у другите...повръщане.С извинение.Аман!На всяка крачка да им гледаме лицата.Измити или не.Поне на Светли празници да ни освободят от тяхното присъствие,за да почувстваме и ние,че наистина е празник.В черква и те са хора като нас-богомолци.Там-в черква!

Добавете Вашия коментар

TOP