Храмов празник в село до Благоевград

22 Октомври 2022 | 12:45
0 коментара
Култура
Храмов празник в село до Благоевград

Отслужват водосвет за здраве и благополучие в благоевградско село. Службата ще извърши днес владиката Серафим, който преди 6 години положи първия камък на величествения първи в селото, носещ името на Свети Иван Рилски.

Предстои курбан за всички в Изгрев и пристигналите гости за храмовия празник. Масите и пейките са в двора на така жадуваната църква в селото, която е факт благодарение на инициативния кмет Йордан Китанов и хората в района, които участват с дарения и безвъзмезден труд. Местни майстори издигнаха камбанарията и кубетата, които са на височина около 15 метра.

Храмът на Свети Иван Рилски е на площ от 120 квадратни метра и е на високо място, за да се вижда отвсякъде, а всяка сутрин слънчевите лъчи огряват първо там. Мястото ва Божия храм не е избрано случайно. Преди години, когато все още се изготвял подробният устройствен план на селището, Йордан Китанов обиколил Изгрев, за да види откъде най-добре ще се захранва с вода църковната сграда. В дома й на високия хълм той говорил с 91-годишната баба Гроздена, която му споделила, че на два пъти е сънувала къде точно да бъде построен бъдещият храм.

Добавете Вашия коментар

TOP