Хотелите вече са осигурили 55 000 места за бежанци

14 Март 2022 | 15:53
0 коментара
Бизнес
Хотелите вече са осигурили 55 000 места за бежанци

Около 55 хиляди места за настаняване на бежанци от Украйна са заявили до момента хотелиери у нас към правителствения Кризисен щаб за управление на бежанската криза. Това съобщи в интервю за БНР министърът на туризма Христо Проданов.

"Процедурата е отворена, постоянно в Щаба се получава информация за нови места за настаняване да бъдат приобщавани към този процес. Около 55 хиляди легла има вече заявени, като техният брой продължава да расте", обясни той. И допълни, че

помощта от 40 лева на ден, която държавата ще започне да изплаща на обектите за настаняване от 1 парил, първоначално ще се покрива от бюджета на Министерството на туризма.

"След това ще търсим възможност да се покрият тези средства по линия на европейската солидарност, т.е. с финанси от европейския бюджет", разясни Проданов. Според него шансовете това да се случи са големи, тъй като чаканата директива на Европейския парламент предвижда възможност държавите, които са осигурили подслон на бежанци, да кандидатстват за средства.

Министърът на туризма посочи, че предвидената от правителството помощ е в рамките на три месеца, а общата сума, която ще е нужна, зависи от това колко хора ще имат нужда от тази закрила.

Той припомни, че общините могат да решават индивидуално, дали да намалят туристическия данък или да го отменят за хотелиерите, които настаняват бежанци.

Христо Проданов обясни още, че настаняването на украински бежанци в хотели и къщи за гости не е дългосрочен вариант, но е единствен в момента, позволяващ бърза реакция с цел да им бъде помогнато.

"Около 80% от хората, идващи от Украйна, заявяват желание да се включат в трудовия пазар в България.

Повечето са жени с деца, затова трябва да им се осигури възможност за детски градини за децата, за да могат те да работят", каза министърът.

Относно загубата на руския и украинския туристически пазар за страната ни, Проданов посочи като алтернатива полския и румънския туристически пазар. А за зимния сезон в България, по думите му досега е бил два пъти по-добър в сравнение с миналата година.

Добавете Вашия коментар

TOP