Хотелите в Банско останаха празни в 5-те почивни дни около Коледа

29 Декември 2020 | 12:09
0 коментара
Бизнес

Петте почивни дни около Коледа оживиха малко курорта Банско, но въпреки това спадът, който отчитат хотелиерите, е огромен. Според тях хората, които са избрали Банско за празниците, са предимно собственици на имоти, а не туристи. Заетостта в хотелите е била много ниска, едва по няколко стаи.

„Спадът в хотелите е 95%. Специално при мен имаше заети три стаи. В ски зоната също има спад. Обикновено по това време на годината на туристите е трудно да се доредят до кабинката, а сега е спокойно. Повече от половината хотели се опитват да работят, но за съжаление не се знае дали ще тръгне по-активен сезон. Повечето предлагат пакети с цени, които са рязко надолу с около 30%, но резервациите са малко. Има колеги, които в момента дават двойна стая на цена от 40 лева, но не знам как ще си покрият разходите, ако заетостта не се увеличи. Специално за Банско, ако не се отвори границата, ще бъде много тежко. За съжаление българите нямат достатъчно средства за този вид почивка. Разчитаме много на украинците, но и тях за съжаление ги няма, а резервациите са единици“, каза хотелиерът Георги Думанов.

Той поясни, че са много малко и резервациите за Нова година, като в неговия хотел засега са едва седем резервираните стаи. 

„Ние също обявихме промоционални пакети с 30% отстъпка за Нова година, но резервациите не се увеличават. Това, че ресторантите са ограничени до 22:00 часа с работното време, също дава отражение, особено за новогодишната нощ. Все едно е обикновена вечеря. Кой ще дойде при това положение? Отделно непрекъснато се говори, че ще се правят проверки, и това допълнително стресира хората и ги отказва“, сподели Думанов.  

За разлика от първите дни след старта на сезона, по пистите в Банско е имало оживление и доста повече хора, но и там се усеща спадът. Пистите са доста по-празни от други години.

В ски зоната продължават да функционират само пистите във високата част на планината. Тези в средната и ниската част все още не са пуснати поради липса на сняг. Необичайно топлото за сезона време не позволява и производството на изкуствен сняг, тъй като за работата на оръдията е необходимо температурите да паднат поне до минус 4 градуса. /струма/

Добавете Вашия коментар

TOP