Хората под карантина ще заявяват урна в срок до 24 часа преди вота

12 Януари 2021 | 11:20
0 коментара
Политика

Карантинираните ще могат да подават заявление, че искат да гласуват с подвижна урна до 24 часа преди вота. Това обмислят да запишат от ГЕРБ и Обединени патриоти в промените в Изборния кодекс, който смятат да внесат в близките дни. В неделя шефката на парламентарната група на ГЕРБ Даниела Дариткова обяви, че вече имат готов проект.

Именно пандемията от COVID -19 е причината да се отвори за промени Избирателният кодекс броени месеци преди вота.

- Реклама -

Въвеждането на подвижни секции за хората, поставени под карантина, подобно на тези за хората с увреждания, е един от начините те да не загубят изборни права. По закон обаче хората с увреждания имат срок от 14 дни преди вота да подадат съответното заявление към общината, а на свой ред кметът да определи броя на подвижните урни според желаещите. При болните от COVID или контактните, които също са под изолация, тези срокове според управляващите трябва да са по-кратки, тъй като даден

гражданин няма как да предвиди 14 дни по-рано дали ще се зарази или не.

А информацията дали даден човек е под карантина ще се потвърждава от РЗИ. От ГЕРБ се аргументират, че това е най-разумният и оптималният вариант на основата на този ИК, който имаме. Всичко друго, ако тепърва се променя, щяло да доведе до тежки последствия, а да се отваря ИК три месеца преди избори определят като безумие.

Възможността за подвижни урни бе поискана от почти всички страни по време на консултациите за датата на вота при президента Румен Радев. От Обществения съвет към ЦИК дори заявиха, че за това не били нужни законови промени, а можело да стане само с правила и инструкции от страна на ЦИК. От самата комисия обаче категорично заявиха, че за това са нужни промени в ИК, защото всяко по-широко тълкуване на закона от тяхна страна може да бъде основания за оспорване на резултатите от изборите,а тяхната основна задача е да гарантират прозрачен и законосъобразен вот. От днес (вторник – бел.р.) започват консултации на Радев с партиите в НС.

Само преди дни вицепремиерът Красимир Каракачанов, че

към момента около 10 000 са карантинираните.

Въпросът е как ще се набират членовете за тези подвижни секции, дали те също ще трябва да са изкарали COVID-19 или не, както и ще имат ли по-високо възнаграждение. Относно заплащането на членовете на секциите в условия на пандемия, от вече ЦИК дадоха да се разбере, че работят по въпроса и това ще бъде отчетено, но едва когато получат план-сметката за вота.

Много организации, дори и такива на българите зад граница искат вот по пощата, но за нашите условия той не е много приложим, предвид и кратките срокове.

Най- вероятно няма да има и централно увеличение на изборния ден, както настояват и кметовете. В момента ИК позволява изборния ден да започне в 5.00,вместо в 7.00 часа по искане на даден РИК или кмет на община и да завърши вместо в 21.00, вместо в 20.00, ако пред секцията има още хора.

Добавете Вашия коментар

TOP