Хората от Вълкосел: Един полицай мрази помаците и ни тормози на расова основа

16 Януари 2024 | 12:03
1 коментара
Общество
Благоевград
Хората от Вълкосел: Един полицай мрази помаците и ни тормози на расова основа

За системен тормоз от страна на полицейски служител алармира мъж на благоевградското село Вълкосел. По думите му на 14 януари, докато негови приятели си седели на една от пейките в селото, полицаят ги е заплашвал с насилие.

Подалият сигнала разказва, че заплашваните момчета не са искали да застават пред камера, защото се страхуват от полицая.

„Има и други, които са пострадали от въпросния служител на реда, но и те се опасяват да говорят и да подават сигнал. Ние просто искаме това да спре. Смятаме, че на расова основа се случва всичко, той мрази помаците", каза подалият сигнала мъж.

Само един от пострадалите в селото от полицейски произвол решава да разкаже за насилието, което е претърпял. Момчето живее и работи в Испания:

„Прибирах се от работа. Почти пред нас с едно момче, съсед. Спря патрулка. Единия го познавах, другият излезе и започна да вика. Леко с главата ме удари. „Защо не спираш? Къде отиваш? На какъв се правиш?“. Опитах да му обясня. Не ме разбра или не искаше. Последва заплаха - ако не вляза в патрулката, че ще ми сложи белезници и ще ме бие извън селото някъде“, разказва пред bTV Били Билюков, потърпевш.

"Удари ме един път във врата, докато бяхме в патрулката, леко беше. Отпратиха приятеля ми да си ходи. Не му дадоха да си е при мен. Обиждаше ме, заплашваше, че ако ми срещне колата в Гоце Делчев ще имам проблеми, глоби. Може да бъде счупена. Примерно утре нашите ще отидат с тази кола в Гоце Делчев, да ги спрат, да ги плашат. Малко е стресиращо", казва още Били.

"Той прекрачва правомощията си. Ходи при хората да ги обижда и да се държи като животно с тях. Малко прекалено ми идва. Може би на расистка основа, не знам", добави момчето.

Хората очакват да се вземат мерки за това неадекватно поведение на служителя на реда.

По случая главният секретар разпореди проверка във връзка с твърденията за тормоз.

„Целта е да се установи истинността на изнесените твърдения за системен тормоз от страна на полицейски служител срещу жители на село Вълкосел, община Гоце Делчев, област Благоевград.

В рамките на инициираната от главния секретар на МВР проверка ще бъдат проведени разговори с кмета на Вълкосел и с местното население. В областната дирекция на МВР вече е започнала отделна дисциплинарна проверка.

Ръководството на МВР няма да толерира подобно поведение и действия от страна на полицейски служители“, пише в позицията на ведомството.

Добавени коментари

Еми публикува:
16 Януари 2024 | 20:18
“Мъж на благоевградското село” !?????!!! Кога се е състояла сватбата, честито на младите, много здраве им желая!

Добавете Вашия коментар

TOP