Хората искат втори лифт на Банско, сочи проучване

24 Януари 2019 | 16:41
2 коментара
Любопитно

Малко над половината участници в проучване на агенция „Сова Харис” не одобряват действащите ограничения за развитие на ски туризма в страната.

Изследването, проведено по телефона сред 704 пълнолетни граждани, показва още, че 60 на сто от запитаните са „за” втори лифт на Банско и допълнителни спортни съоръжения.

Само 29,3% от анкетираните имат опасения за това, че биологичното разнообразие може да бъде застрашено от зимния туризъм. В същото време точно половината участници в изследването смятат, че няма баланс между туристическата индустрия и опазването на природата и че не е защитен интересът на хората, живеещи и работещи в планинските общини.

Изследването показва, че над 50 на сто от запитаните искат законови промени, които да не позволяват превратно тълкуване и да може да се изграждат ски съоръжения. Само 27% одобряват позицията на партиите, които настояват за запазване на „действащите ограничения за развитие на ски туризма”.

Сред симпатизантите на ГЕРБ и БСП преобладават привържениците на строителството в планината.

„През последните три десетилетия у нас бяха извършени редица безобразия по отношение на природните ни дадености. От друга страна, имаме естествено развитие на взаимоотношенията между човека и природата, което някои се опитват да възпрепятстват с крайни мерки”, пише в коментар към изследването Васил Тончев от „Сова Харис”.

И пита:

„Не е ли естествено, че там, където е изграден национален курорт, където има дадена концесия, нещата да трябва да се направят така, че да сме конкурентни на най-добрите?”.

Темата е наболяла през последните години заради желанието на местния бизнес в курортите да разширява инфраструктурата и притесненията на природозащитници, че това ще доведе до масова сеч и бетониране на планините с единствената цел да се раздуват имотни балони в близост до ски зоните.

В крайна сметка спорните промени в плана за управление на парк „Пирин” паднаха във Върховния административен съд в началото на годината и така бяха попарени амбициите за ново строителство там.

В същото време десетки хотели се продават в Банско на цени, започващи от едва 300 евро на квадратен метър, става ясно от данни, цитирани от dir.bg.

Добавени коментари

аниар публикува:
24 Януари 2019 | 21:31
поредната лъжа на измислените гробаджииски агенции..над 2/3 от хората НЕ ЖЕЛАЯТ да има втори лифт../тези които протестират са карани насила от свойте работодатели /защото мафията пак ще окраде много...те не мислят за хората а мислят как да забогатеят много...алчноста им няма граници...
раина публикува:
24 Януари 2019 | 18:08
Да се проведе референдум в Банско ,Разлог и Добринище дали да има или да няма развитие в региона.

Добавете Вашия коментар

TOP