„Хюриет”: Връща ли се на дневен ред „Южен поток”?

17 Март 2016 | 17:57
0 коментара
Общество
Хюриет”: Връща ли се на дневен ред  Южен поток”?

Вместо „Турски поток”, който беше спрян след като турски военни самолети свалиха руски военен самолет, Русия отново се обръща към предишен свой проект за доставка на природен газ в обход на Украйна- „Южен поток”. Това пише в статия днес влиятелният турски вестник „Хюриет”.

 Новината за това дойде от Владимир Чижов, постоянен представител на Русия в Брюксел, който заяви, че заради европейските нужди от природен газ перспективите отново да започнат преговори за спрения през 2014 година проект остават реални.

Има обаче и някои неизяснени моменти, които биха попречили на подобна инициатива. Ако се възстанови „Южен поток” в предишния му вид, то тръбите по дъното на Черно море трябва да бъдат положени през изключителна икономическа зона и териториални води на Турция. За да стане това, е необходимо разрешение от Анкара, а при сегашните обстоятелства това не е лесен въпрос.

Има и друг вариант- да се преодолее тази пречка, ако се промени пътя на газопровода по дъното на Черно море, предвид анексирането на Крим. Но това е акт, окйто не е признат от нито една държава и на практика няма разширяване на руската икономическа зона.

Така че който и вариант да бъде избран, не може да се заобиколи необходимостта Москва да преговаря или с украинците, или с турците за полагането на тръбите. Ако това не стане, вероятността Брюксел да не даде зелена светлина за строителството е много голяма. /БЛИЦ

Добавете Вашия коментар

TOP