Хиляди се събраха на Попови ливади за 114-годишнината от Илинденско-преображенското въстание

30 Юли 2017 | 23:34
0 коментара
Общество

Отбелязването на 114-годишнината от избухването на Илинденско-Преображенското въстание събра хиляди хора в гоцеделчевското село Попови ливади. Още от рано вчера поляната пред величествения паметник на Гоце Делчев започна да се изпълва с хора. Един до друг застанаха кметове, депутати, представители на различни партии, на държавни и общински институции, граждани. Всички те бяха тук, за да засвидетелстват признателност и преклонение пред подвига на тези, които паднаха в борбата за свободата на своето отечество.

Церемонията започна в 10:30 часа със заупокойна молитва за загиналите в Илинденската епопея и молебен за здраве, които отслужи Негово Високопреосвещенство Неврокопски митрополит Серафим.

Историкът проф. Андрей Пантев изнесе пламенно и емоционално слово за въстанието и неговата голяма историческа стойност. Речта на историка на няколко пъти бе прекъсвана от аплодисментите на присъстващите.

„Този традиционен събор с всяка изминала година събира все повече хора в село Попови ливади. Това е знак, че българинът има памет и не забравя великите дати от своето минало. Илинденско-Преображенското въстание е част от историята на Европа. Нека си припомним мисълта на идеолога на Вътрешната македоно-одринска революционна организация – Гоце Делчев: „Аз разбирам света единствено като поле за културно съревнование между народите". Още преди повече от век той показа, че народите трябва да се съревновават на културния фронт, а не на война, че трябва да има толерантност между хората независимо от род, етнос и религия", заяви градоначалникът Владимир Москов. Той подчерта, че макар Илинденската епопея да завършва с фактически неуспех, тя постига своята голяма цел - поставя на дневен ред пред цялата европейска общност въпроса за освобождението на все още поробените Пиринска Македония и Одринска Тракия.

След ритуала по полагането на венци и цветя съборът продължи на поляните в село Попови ливади. Познати и обичани народни песни огласиха Пирин планина. Стотици се хванаха на хорото, други пък предпочетоха да поседнат под дебелите сенки на вековните дървета встрани и да се подкрепят с хапване и пийване. За доброто настроение на празнуващите се погрижиха певците Боряна Карпузова, Цветанка Воденова, Георги Жбантов, Мария Христова, Васил Пиргов, Ирина Паскалева, Марио Василев и сборен оркестър с ръководител Здравко Георгиев. Тази година специално участие в концерта имаха народната певица Николина Чакърдъкова, както и Неврокопският танцов ансамбъл.

Добавете Вашия коментар

TOP