Хиляди се стичат в Рупите, за да отдадат почит на Ванга

12 Октомври 2020 | 10:19
0 коментара
Култура

В последната неделя преди храмовия празник в Рупите отново се очаква хиляди да отдадат почит на Ванга. 24 години след смъртта й, общественото мнение продължава да е разделено – пророчицата обаче все така има милиони почитатели по целия свят.

Епохата Ванга няма никога да заглъхне. Защото за хиляди Ванга е била подкрепа, кураж, закрила. Затова и днес комплексът Рупите е сред най-посещаваните туристически дестинации. Но има още едно място, на което духът на Ванга се усеща силно. Това е къщата-музей в Петрич.

„Хората, които идват, могат да видят семейния дом на Вангелия и Димитър Гущерови, който е построен от съпругът й Димитър Гущеров през 1947 година. Това е нейната семейна къща. В нея тя е приемала хора, на които да помага, имало е големи опашки чакащи и по улицата да влезнат при нея. Къщата носи един много хубав дух и всеки ще го усети когато влезне вътре, особено в молитвената стаичка, нейната молитвена стаичка, в която е била всяка сутрин и всяка вечер. Там се усеща най-силно присъствието на Ванга, бих могла да кажа”, разказва уредникът на Къща-музей "Ванга" Даниела Радева.

Всичко в къщата е автентично. Вътре са нейните обувки, нейните дрехи, нейните прибори, снимки и спомени. Благодарността много често е трудно да бъде изразена докрай. Особено към човек, променил съдбата ти. Като Ванга - спасила едни, посочила важния житейски завой за други, а трети - укорила навреме. Подаръците в къщата й са неизброими и са отвсякъде. 

Към Ванга е трудно да останеш безразличен. Всичко нейно сякаш е пропито с дълбок смисъл. Много е трудно да видим човешкото у Ванга. А то е толкова много. И личи във всеки ъгъл на семейната й къща.

„Била е много добра домакиня, много е държала на реда и чистотата, мисля, че се вижда и се знае. Страшно много обича цветята, градината продължава да се поддържа, дори е разговаряла с тях. Пълно е с икони, страшно много икони, тя е много силно вярващ човек’, обяснява Даниела Радева.
На 14 октомври хиляди пак ще отидат на Рупите. За да се докоснат до нея. И да се помолят за здраве, благополучие .... и закрила... 

Добавете Вашия коментар

TOP