Хиляди поклонници се събраха за молитви на Кръстова гора

14 Септември 2020 | 14:42
0 коментара
Общество

Хиляди вярващи от цяла България са вече в местността Кръстова гора и прииждат още, за да прекарат там нощта срещу големия християнски празник Кръстовден, който православната църква отбелязва на 14 септември.

Много от поклонниците бяха заели още от тази сутрин места по склоновете в подножието на храмовия комплекс "Света Троица". Християните вярват, че в местността Кръстова гора е скрита частица от Светия кръст, затова тя е наричана и Българската Света гора.

В 19 часа днес започна Архиерейска вечерня с петохлебие. В 23 ч. ще бъде отслужена Утреня. От 00.30 ч. тази нощ е началото на Архиерейска света Литургия. Начело на всички празнични богослужения ще е Пловдивският митрополит Николай.

Прави впечатление, че са единични случаите на поклонници, носещи предпазни маски, съобщава БНТ. Затова пък пред всеки храм има поставени дезинфектанти и се следи да няма голямо струпване на хора пред иконите в църквата "Покров на Света Богородица".

През днешния ден и вечерта на вярващите им отнемаше по няколко часа, за да успеят да се доберат до Кръстова гора. Първият полицейски пункт е поставен още при село Борово, където автомобилите биваха пропускани по 10 през определен период от време.

Един от свещениците в манастира - отец Серафим, обясни, че в момента се строят нови стаи за трудно подвижните вярващи. Според него идват много болни хора и затова са необходими допълнителните помещения. В новата постройка ще има още 50 места за нощувка към съществуващите в момента 80. 

Огромната част от поклонниците обаче нощуват в автомобилите си, или директно на тревата.

Въздвижение на Светия кръст Господен (Кръстовден) е един от Дванадесетте велики християнски празника. Празнува се на 14 септември. Българската православна църква извършва поклонение на кръста Господен 4 пъти в годината – на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Велики петък, на 1 август и на 14 септември.

Най-големите тържества за Кръстов ден са в Кръстова гора - местност в централната част на Родопите, близо до Кръстов връх (1545 m), от който носи името си. Там е изграден манастирският комплекс „Св. Троица“. На същото място някога е съществувал стар манастир, разрушен преди векове. За това разказват запазените зидове, обработените камъни, разкритите основи на старата църква, камъните със следи от свещи по тях, както и намерените в земята кръстове от бигор. Преданието гласи, че именно в стария манастир се е съхранявала частицата от кръста Господен.

На Кръстов ден професионален празник имат чакръкчиите и огнеборците.

Добавете Вашия коментар

TOP