Хиляди от страната и чужбина се веселиха на зимен празник в Семково

18 Февруари 2018 | 15:27
0 коментара
Общество

Зимен празник събра хиляди хора от региона, страната и Македония във възродения курорт Семково над Белица.

Събитието превърна Белица в пример и основен посланик на малките общини в Европа.

За трета поредна година, след дълго време на забвение, планинската община доказа, че може да бъде център на внимание и събра на своя територия вицепрезидент, евродепутати, народни представители, кметове, представители на туристическия бизнес, инвеститори.

„Предстои ни среща с премиера Бойко Борисов, за да искаме подкрепата на държавата, че сами няма да се справим. Като община спечелихме проект за 3 милиона евро за ремонт на пътя до Семково. Но реално общината няма нита един квадратен метър собствуност тук. Общинският съвет гласува курортът да стане селищно образувание и да е част от града ни. Местният парламент даде съгласието си общината да придобие безвъзмездно правото на собственост върху 114.54 хектара земя от държавния горски фонд, които са цялата територия на Семково. Но това може да стане само с волята на държавата”, заяви кметът на Белица Радослав Ревански.

Той подчерта, че община Белица обсъжда с Университета по архитектура, строителство и геодезия и с Техническия университет, които имат бази в Семково, да се направи съвместно дружество за развитието на Семково.

„Семково има особено излъчване, тук човек се зарежда с позитивна енергия. Похвално е, че местната власт възкреси традицията на този Зимен празник. Хубаво е да има обща законодателна рамка за малките планински общини като Белица, която с днешния празник е в ролята на посланик на малките планински общини в ЕС. Смятам, че трябва да се говори за трите”П” – за предизвикателствата пред планината, за потенциала на планината и за перспективите пред планината”, каза пък вицепрезидентът Илияна Йотова по време на организираната дискусия „Планините – неоцененото богатство на Европа” в Семково.

Добавете Вашия коментар

TOP