Хиляди миряни се стекоха в Златолист за Гергьовден

07 Май 2024 | 09:42
0 коментара
Култура
Благоевград
Хиляди миряни се стекоха в Златолист за Гергьовден

Хиляди нашенци и чужденци на Гергьовден се редиха на опашка пред църквата „Свети Георги“ в малолюдното санданско село Златолист. В храма е живяла в началото на миналия век пророчицата Преподобна Стойна, която се смята от местните хора за светица и предшественичка на Ванга.

Заради прочутия с лечебната си и чудодейна сила храм насам идват все повече наши и чужди туристи. В деня на храмовия празник отец Антон отслужи тържествена служба и света литургия, а след това освети 6 казана с курбана за здраве, който се раздаде на миряните.

 

„Много хора дойдоха, вярата ги води насам. Идват да потърсят своята просба от Бог и Преподобна Стойна. Вече е следобед, но вярващите не спират да идват, те са от различни краища на страната, има и немалко чужденци“, каза отец Антон.

Много са тези, които идват в църквата на Преподобна Стойна заради енергийното излъчване. То е най-силно в навечерието на самия Гергьовден. Признатата от народа за светица умира от пневмония на 50 години през 1933 година. Гробът е й е в двора на църквата. Стаята, в която е живяла Стойна, е най-популярното място за поклонение заедно с мраморната плоча пред олтара.

 

Хиляди оставят снимките ди за късмет и здраве върху иконата и по гредите на тавана в стаичката на Преподобна Стойна. И до днес е запазено поверието, че ако човек преспи там, ще оздравее и ще намери път към себе си. Затова в Златолист не спират да идват поклонници, вярващи в силата и чудодейната сила на Преподобна Стойна.

Добавете Вашия коментар

TOP