Хаштаг "lockdown" набира скорост в социалните мрежи

05 Ноември 2020 | 11:47
0 коментара
Любопитно

Хаштаг “локдаун” набира скорост в социалните мрежи, като се споделя под анализи за нуждата от такъв на видни медици като шефа на кардиологията в Александровска болница проф. Добрин Василев.

“Истината е, че трябва незабавен локдаун – затваряне на всички пътища за разпространение. Това са училища, университети, хоум офис, ресторанти, барове, вечерен час. Поне три седмици. След това отваряне при строги мерки.

Задължително маски навсякъде, дистанция и дезинфекция. Иначе – пак същото: затваряне на фона на неконтролируема смъртност и пълен блокаж на цялата държава. Като се разболеят критичен брой шофьори от градския транспорт, медицински персонал, администрация, всичко ще блокира спонтанно. Само че цената ще е многократно по-голяма.” Това предупреждение на проф. Василев споделя и шефът на “Отворено общество” Георги Стойчев, маркирайки публикацията с #lockdownnow.

“Скоро предстои локдаун, искате ли, не искате ли. Или ще стане доброволно и навреме, или тотално катастрофално без работещи никакви системи и хора, умиращи по улиците. Всичко, за което говорихме, се случва. Предупредих за бройките починали и за всички други неща (4041 заразени, 210 в критично състояние, 106 медици и т.н. – с малко тестване толкоз, ще видите скоро) преди седмици, многократно. Всеки ден-два загуба без ефективни мерки означава седмица забавяне за възстановяване дългосрочно. И не, локдаунът не просто не е срещу икономиката, той е най-доброто нещо в полза на икономиката, без него няма да възстановим години и нея… В единия случай години, в другия може и десетилетия…” Това пък написа преподавателят и образователен експерт Петър Велков във вторник.

Социологът и бивш говорител на ЦИК Цветозар Томов се присъединява към гласовете за спешно затягане. “Работата не е само в това, че по брой потвърдени случаи на 100 хил. души излизаме между първите 5 в света с тенденция да станем лидери. И Белгия, и Чехия, и Швейцария – страните с по-лоши данни и от нашите, тестват много повече хора. Освен това сме единствената от тежко засегнатите страни, в която със същия темп нарастват и смъртните случаи. (…) Ако продължаваме да не се мобилизираме, още през ноември ще имаме 3 последователни дни с над 100 починали. Не е ли време за крайни мерки? Ако проспим още 10-ина дни, ще извървим пътя до пълна хуманитарна катастрофа”, пише той.

С разрастващ се пожар сравни ситуацията пулмологът Александър Симидчиев. “Когато имате минимални оплаквания като запушен нос, драскане в гърлото, температура, дори да е ниска, имайте предвид, че в медицината работим с нещо, наречено предварителна вероятност. В момента няма други респираторни инфекции, които да предизвикват такива оплаквания. Няма грип А, няма грип Б. Това, което имаме, е коронавирус. Ако имате такива оплаквания, вероятността да имате коронавирус е голяма. Самоизолирайте се, не разпространявайте инфекцията”, призова той.

МОН продължава да е за присъствено учене на по-малките. В червените зони (всички области без Видин и Добрич) гимназиите остават онлайн и след 12 ноември. За останалите критерият е при 20% отсъстващи с грипоподобни симптоми класът да остава вкъщи.

859 към сряда бяха учителите с доказана инфекция в страната. Само в София са 288, общо 477 са под карантина, в изолация са 5834 ученици. Засега 7 училища от начален и прогимназиален етап в столицата са минали онлайн.

Добавете Вашия коментар

TOP