Хартиената бюлетина се връща със 125 гласа „за“ на депутатите

05 Ноември 2022 | 08:20
1 коментара
Политика
Хартиената бюлетина се връща със 125 гласа  за  на депутатите

С 125 гласа „за“ депутатите приеха връщането на хартиената бюлетина. Очаквано, решението бе подкрепено единодушно от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП. Получи и един глас от „Български възход“, е един от левицата се обяви против.

100 бяха гласовете „против“, „пише 24 часа“. Нито един депутат не се въздържа на първото четене.

Над три часа продължиха дебатите за връщането на стария метод за гласуване. 

Законопроектът предвижда повишаване на доверието на изборния процес. Колеги от ГЕРБ и други партии са изразявали съмнение, затова ние искаме да въведем пълна прозрачност и че никой „не пипа машините“. Това обясни Божидар Божанов от „Демократична България“.

Идеята да внесем промени в ИК е продиктувана от ред причини, свързани с явяването на предходните избори. Ние от „Възраждане“ предложихме създаването на временна комисия, която да установи има ли нарушения. 

На първо място счетаме, че вече създанената възможност за видеонаблюдение следва да бъде разширена. Не само да има постоянно видеонаблюдание в деня на гласуване, а то да обхваща и броенето на резултате. Само напомням, че с решение на ЦИК се броят и хартиените отрязъци. Ако в тази зала има нова коалиция и бъдат въведени хартиените бюлетини, то това наблядение ще стане задължително. В противен случай обществото ще се усъмни, че има манипулации. Становището ни е и че трябва да се промени състава на ЦИК, който да отразява огледално състава на парламентарно представените партии. Това обясни Петър Петров от „Възраждане“. От партията предлагат още контрола на изборния процес да се извършва единствено от ЦИК без помощ от частни фирми.

Ние от ПП естествено няма да подкрепим връщането на хартиената бюлетина, като само ще изтъкна някои от така наречените предимства в кавички на хартията. На първо място – какъв е броят на недействителните бюлетини. През 169 хиляди бяха недействителните бюлетини на изборите през 2017 г., когато се гласуваше само на хартия. През април 2020 г. той спадна до 86 хиляди. На следващите бяха съответно 9 и 11 хиляди. Ако това не обосновава гласуването „против“, то не знам какво. Това се нарича изключително голяма непредствавителност. През 2017 г., когато имаме само хартиена бюлетина, 87 хиляди са посочили „не подкрепям никого“. Друг важен акцент е т.нар контролиран вот. Всички сме пределно наясно, че затварянето в тъмната стаичка, е начинът на съставяне на доказателство за вот. Неслучайно когато имаше гласуване с хартиена бюлетина данните показваха много по-висок такъв отколкото на последните избори. Трето, грешките в съставянето на протоколите. Иска ми се да спомена и друго – през април 2020 г. за 45-ото НС, което направи гласуването машинно.

Аз, като син на фантаст, ще ви кажа, че вярата в машината, е трогателна. Вие бяхте така добър да изнесете данни за фалшиви бюлетини, но имате ли данни колко хора не отидоха да гласуват заради машините. Искам да ви попитам – вие нали сте либерали? Защо ограничавате хората как да гласуват. Дайте им възможност – с гълъби, царевица. Нали искаме да павишаваме избирателната активност?, попита Любен Дилов от групата на ГЕРБ-СДС и помоли да му се даде за пример държава от Европейския съюз, в която да се гласува само с машина.

Г-н Минчев, съгласен съм с Вас, но ще Ви помоля да се върнете още по-назад, когато през 2019 г. БСП бяха още по-сигурни в машинното гласуване, каза Божидар Божанов от ДБ и добави, че от коалицията са предлагали гласуване и по пощата, но то не е било прието от ГЕРБ.

Нямам данни колко хора не са отишли да гласуват заради машините. Защото смятам, че хората не ги е страх от тях. Мисля, че машините вече не са проблем за хората, ако изобщо са били някога, посочи Никола Минчев от „Промяната“.

Трябва да насочим вниманието си към хубава информационна кампания за машинно гласуване. Вече всеки възрастен има смартфон, с който да говори с децата и внуците си, избягали от страната заради „доброто“ управление. Те работят и с банкомати и се справят с тегленето на пари, обясни Георги Стамов. Той обясни и че намаляването на хартията ще помогне на околната среда и дори направи предложение как да се подобри информационната кампания – с клипове по телевизията преди и след новините.

Дали могат хората да си теглят пенсията или да говорят по телефона, няма никакво значение в случая. Хората не отиват да гласуват с машините, защото не ви вярват. Искам един от вас да излезе и да ми обясни технология за фалшификация на вота с хартия, призова Маноил Манев от ГЕРБ.

Христо Гаджев от ГЕРБ обясни, че и в момента се печатат бюлетини в пълния обем, така че аргументът за екологията е невалиден, а проблемът при сриването на пощите е бил, че хората не са могли да си изтеглят пенсията.

Има два основни проблема в това да се гласува само машинно. Първо – поставя възрастов ценз. Има едно цяло поколение българи, и това не са случайни хора, а такива, които са с богата политическа култура, но се притесняват да бъдат унижени, като отидат и чакат на опашка и да им подвикват. И второ – има една голяма част от българското общество, което не вярва на машините. Защото комисиите там с с хора, пратени от всички вас партии. Протоколите са драскани, защото някой от комисията е казал, че нещо не е сигурно и трябва да се провери, обясни Петър Николов. 

Иван Ченчев от БСП поиска да се обясни защо в три области машината е изписала на екрана „Дневникът е подправен“.

Не знам дали си давате сметка, че цялата аргументация, че хората ги е страх от машините, е обида към вашите избиратели. И Второ – завиден е този консенсус между ГЕРБ и БСП. Завиден е. Ние имаме чувството, че стягате сватба и ще кумува ДПС, каза Йордан Иванов от ДБ.

Надежда Йорданова не се съгласи с възрастовия ценз и контрира, като даде личен пример – нейният свекър бил на 89 години и гласувал с машини.

Аз съм убеден, че искате да приемете бюлетината, за да си направите схемите на изборите. По-важното е какъв сигнал давате на бизнеса, каза Александър Дунчев от ПП. Той обясни, че въпреки че вече са спрени хартиените търгове с дървесина, вчера и днес са обявени два такива. 

Позицията ни е ясна и категорична, но не считам за ползотворно дебатът да бъде доминиран от негативно говорене. Нека е ясно, ни е от „Български възход“ сме за запазване на машинното гласуване и против връщането на хартиените бюлетини. Ние сме призвани да защитим свободната воля на суверена да избере своето управление. Връщането на смесеното гласуване, дори да приемем, че ще доведе до повишаване на избирателната активност, считам, че ще доведе до изкривяване на вота. Корупцията винаги се е стремяла към изкривяване на вота. Когато отстраним този проблем и сме съпоставими с останалите държави от ЕС, тогава ще можем да сравняваме и начина на вота. Това обясни Александър Николов от партията на Стефан Янев. Добави още, че според него в момента не е време за промени в изборнато законодателство, а това трябва да се свърши, когато има правителството, както и че се солидализира с мнението на служебния правосъден министър Крум Зарков, че трябва да се иска мнението на иституции и организации.

Този екран показва, че системата е защитена от манипулации, защото когато някой сложи външна флашка, системата блокира. Така бившият електронен министър Божидар Божанов от ДБ обясни надписа „Дневникът е подправен“.

Целият този анализ щеше да е полезен, ако в момента дебатирахме дали да бъде въведено 100% машинно гласуване. Ще ви припомня, че когато това стана, то се случи за няколко часа без анализ. С едно решение сменихме и състава на ЦИК, припомни Тома Биков от ГЕРБ и допълни, че това е станало на принципа „юруш на маслините“.

Борислав Гуцанов от БСП пък изчете списък на европейските страни, в които никога не се е гласувало машинно.

В момента искането на връщането на хартиения вот лежи върху фалшиви аргументи. Говорим го това сякаш хартиеното гласуване през годините не се е случвало. България страда от големи дефицити на правовия ред и върховенството на закона, затова имаме нужда от гаранцията на машинното гласуване, посочи Димитър Найденов от ДБ.

Росица Кирова от ГЕРБ пък уточни, че има разлика между неграмотност, функционална неграмотност и дигитална неграмотност, и посочи, че има поколение, което е чело Пушкин и Гьоте, но не желае да си цъка цяла вечер на телефона.

Димитър Найденов обаче ѝ отговори и я помоли да не обижда поколението на техните деца, защото сред тях има такива с високи постижения.

Ако начинът на гласуване нямаше значение, щяхме да си изберем прескокна кобила – който я прескочи, го избираме, каза Росица Кирова от ГЕРБ.

Ние от БВ няма да подкрепим връщането на хартиената бюлетина, защото това означава връщането на тъмната стаичка и на чувалите. Бихме подкрепили обаче гласуване по пощата, обясни Надежда Самарджиева.

Убеден съм, че всички ние тук в залата искаме изборите да се проведат в една нормална среда, да бъдат честни, да бъдат прозрачни и всички български граждани да могат да упражнят правото си на глас, ако искат да гласуват. Дори за следващите избори, независимо дали ще бъдат предсрочни или редовни. С хартиените бюлетини има два проблема – високият брой на недействителните гласове и субективният фактор при броенето на бюлетините. Следващият проблем е свързан със секционните протоколи – високият брой грешки. Единият вариант е грешки, обективни – хора сме, допускат се грешки, поправят се. Да обобщя – доверието. Сега обаче сме свидетели на още по-голямо съмнение и недоверие, коментира лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

Очевидно на никого години наред много му е харесвало да купува и да продава гласове. Само че се появи един министър на МВР, който защити НК, който положи усилия да защити правата на хората. Има политически партии, които отчетоха дейността на МВР. Включително и бивши ваши представители, които вече не са сред вашите редици. Говорят за доверие. То не се печели с това да плашите хората с това да гласуват за вас и само за вас, иначе няма да получат дърва за огрев и разрешително за строеж, включи се Бойко Рашков от „Промяната“.

Искаме наистина да изчистим изборния процес. И затова аз ви казвам, че лично ще предложа не смесено гласуване, както са тези двата законопроекта за второ четене, а само хартия до ясното описване какви са следващите машини, кой ще ги произведе, как ще бъдат контролирани, къде имат аналог по света и т.н. ако това може да се направи за следващите избори, ако не са предсрочни – окей, най-добре, ако не може – пак трябва да бъде описано, каза Йордан Цонев от ДПС. Той предложи да се въведе видеонаблюдение при броенето на бюлетините и всяка да бъде показвана на камерата.

Тайно гласуване предложи Венко Сабрутев от името на ПП. Петър Петров от „Възраждане“ обаче направи обратно предложение и дори поиска включване на камерите на БНТ1 и БНТ2, за да е гласуването още по-видно.

Предложението за таен вот на Сабрутев не беше прието със 125 гласа против. Прие се това на Петров обаче и камерите на БНТ бяха включени.

С този ваш вот вие ни принуждавате да въведем преброителни центрове, които вие няма как да не подкрепите, защото говорите за доверие и честност. Тогава ще можете да се изправите пред хората, а бюлетините няма да се броят от уморени хора след полунощ, а пред камери, каза Ивайло Мирчев от ДБ след като мина вота.

Михаил Камбарев от „Промяната“ обвини в двуличие депутатите, които отказаха да се гласува тайно – защо те искат да гласуват електронно, а на избирателите си предлагат хартиен вот?

С 60 гласа „против“, 106 „въздържали се“ и 56 „за“ не бе приет законопроектът на „Възраждане“ за видеонаблюдение в избирателните секции и преизбиране на ЦИК.

Прие се обаче предложението на ДБ за кода на машините със 123 гласа „за“. Това стана обаче след прегласуване. 

Народните представители ще заседават извънредно във вторник от 10,00 часа.

Добавени коментари

Въведете име... публикува:
05 Ноември 2022 | 09:45
Ами, това е демокрация, кой, как иска, така да гласува!

Добавете Вашия коментар

TOP