Харчим средно 360 лева за коледни подаръци

13 Декември 2021 | 15:56
0 коментара
Бизнес
Харчим средно 360 лева за коледни подаръци

Тази година за коледни подаръци ще похарчим средно по 360 лв., предвиждат търговци. Очакванията са тази година да отделим повече средства за подаръци за най-близките, а истинският бум в покупките предстои през този уикенд. 

Голяма част от празничните покупки и тази година ще бъдат направени онлайн заради изискването за зелен сертификат. Търговците обаче стават все по-изобретателни и предлагат на своите клиенти възможността да разгледат и заплатят желания продукт на изнесена пред обекта каса. Противоепидемичните мерки у нас водят и до ръст на онлайн пазаруването, което стартира още през ноември. Сред най-търсените подаръци отново ще бъдат битова техника (52%), дрехи (45%), обувки (35%), смартфони и таблети (34%). Така

една пета от доходите ни ще отидат за коледни изненади

за най-близките, предава Нова ТВ. На фона на най-търсените подаръци, най-желани пък са пътуванията (36%), дрехи (34%), битова електроника (33%), книги (27%), дреболии (25%).

Оказва се, че през последните години по време на коледното пазаруване сме харчили по средно 8 млн. лева на час, като очакванията са през 2021 г. те да скочат допълнително. 

"Имаме над 10% ръст на депозитите, над 60 млн. лева държим в банките.

Това кара голяма част от българите да са по-смели и да похарчат повече по празниците", коментира кредитният консултант Тихомир Тошев. В магазините за бяла и черна техника продажбите през декември са до три пъти по-високи, отколкото през останалата част от годината. Пикът на продажбите пък се очаква между 15 и 25 декември. 

"Смартфонът е едно от устройствата, които се подаряват най-често. Към него се включват още смартчасовниците и персоналните компютри", смята Йордан Вакъвчиев - управител на магазин за техника. Ако решим да зарадваме своите близки с нов телевизор, ще ни се наложи да си подготвим средно между 1000 и 1500 лева,

за смартфон сумата също надвърля 1200 лева,

а при лаптопите - 2000 лева. Именно високата им цена става причина потребителите да решат да изтеглят стокови кредити. 

"Те само много достъпни - потребителите ги получават още в магазина, в който са си харесали продукта. Основно избираните стоки ще са бяла и черна техника. Много пари ще отидат и в посока закупуването на фотоапарати и лаптопи", поясни Тихомир Тошев. До края на годината кредитни експерти очакват не само увеличаване на стоковите кредити, но и на плащанията с кредитна карта. Те са категорични още, че потребителите са предвидили тази година за освежаване на дома като за целта ще прибегнат до потребителски кредити на стойност 2 - 6 000 лева. На второ място пък се нарежда покупката на семеен автомобил, за който трябва да подготвим между 5 и 15 000 лева. За да не излезем "на червено" след празниците месечните такси за изтеглените кредити не бива да надвишават 30 на сто от доходите ни. 

Добавете Вашия коментар

TOP