Хаос в училищата, децата останаха без мляко и плодове

25 Септември 2019 | 11:32
0 коментара
Общество

Хаос и неясноти с доставките на мляко и плодове по схемите “Училищно мляко” и “Училищен плод” тревожат сериозно директори на училища в Пиринско, а и в цялата страна, информира Струма. 

Ситуацията, определена от школски шефове като “пълна каша”, е породена от сложен и заплетен казус, по който се чака решение на 5-членен състав на Върховния административен съд. 

В основата на проблема са поредните “прекроявания” на Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Последните промени на въпросната наредба са в сила от 05.03.2019 г. Според измененията на директорите се делегират по-големи права и учебните заведения сами могат да избират фирма доставчик по двете схеми и да сключват договори за три години. 

“Миналата година фирмата бе определена от Държавен фонд “Земеделие”. Сега обаче с промените в наредбата служебният избор отпада. Ние спазихме всички процедури и изискващото се от нас. Избрахме местна фирма, която желаем за тази и следващите две години да бъде заявител за нашето учебно заведение”, разказаха директори, притеснени от създалата се ситуация.
Проучване на “Струма” показа, че училищата в Благоевград искат да работят с фирма “Терра Веджис” ООД, която миналата година на местно ниво бе подизпълнител на фирмата “Ню Проджектс консулт” ЕООД, определена от ДФЗ за доставчик на почти половината училища в страната. Така въпреки че директорите са спазили всички членове, точки и алинеи, към момента децата не получават ябълки, круши и мляко. Любопитен и е фактът, че преди началото на учебната година миналогодишният заявител – фирма “Ню Проджектс консулт” ЕООД, изпраща по училищата писма за съгласуване на график с датите за доставки за учебната 2019/2020 г. “С две думи, от въпросната фирма ни заплашваха, че ако не сключим 3-годишен договор точно с нея, ще отпаднем от доставките за неопределено време”, сигнализираха ръководители на образователни институции. 

“Ню Проджектс консулт” с управител Милена Рашева нашумя в края на май т.г. Тогава управителката твърдеше, че от фонд “Земеделие” не са й платили доставките за 3 месеца, затова в училищата в тридневен срок трябва да преведат в пълен размер дължимите суми. В противен случай фирмата може да предприеме и други законоустановени действия за събиране на дължимото, включително и да предостави вземането за принудително изпълнение от НАП и по съдебен ред. Скандалното в случая бе, че фирмата, спечелила поръчка да зарежда 44% от училищата в страната по схемата “Училищен плод” за над 4 млн. евро от ЕС, е избрана от самия фонд “Земеделие” и договорните взаимоотношения са именно между тези две страни.

Както е известно, училищата само описват по колко млека, ябълки, портокали… са получили за деня, след което фондът превежда парите на доставчика. Така или иначе, образователните институции отказаха да платят, а от ДФЗ обясниха, че има много сигнали относно направени доставки от “Ню Проджектс консулт” ЕООД и след като извършат проверки, ще решат колко и дали цялата сума да изплатят на доставчика. Как са се развили взаимоотношенията между доставчика и фонда не е ясно, но въпросната фирма е главно действащо лице в настоящия казус.
“Ню Проджектс консулт” ЕООД и други мощни фирми като “София плод” ООД, “Млечни продукти – Тракия” ЕООД – град Хасково, Чех-Йосиф Новосад” ООД – София са изпратили жалби до Министерския съвет срещу Постановление № 32 на МС за изменение и допълнение на Наредбата за условията и реда за прилагане на схемите “Училищен плод” и “Училищно мляко”. 

Въпросите допустимо ли е “Ню Проджектс консулт” ЕООД да заплашват училищата, че ако не сключат договор с нея, ще отпаднат от доставките, и защо децата не получават полагащите им се плодове репортер на “Струма” изпрати до пресцентъра на ДФ “Земеделие”. От там обясниха, че всички експерти са много заети и два дни по цял ден дават пресконференции, но ще се постараят да отговорят. Малко по-късно служителка, представила се като Маргарита Кожухарова от пресцентъра на ДФЗ, заяви, че тъй като няма физическата възможност да отговори писмено, ще предостави информацията в телефонен разговор. 
Във връзка с писмата, изпратени от “Ню Проджектс консулт” ЕООД, възприемани от директорите като заплахи и изнудване, служителката поясни, че по Конституция никой няма право да отправя заплахи, затова директорите могат да сигнализират съответните компетентни институции и да си търсят правата. 
Що се касае до другия важен въпрос – кога ще започнат доставките по двете схеми, г-жа Кожухарова заяви: “Както знаете, от март т.г. има промени в Наредбата за условията и реда за прилагане на схеми за предоставяне на плодове и зеленчуци и на мляко и млечни продукти в учебните заведения. Националната асоциация на млекопроизводителите обжалва по съдебен път въпросните промени и в момента се очаква решението на 5-членен състав на ВАС /Върховния административен съд/. Кога ще се случи това, не мога да кажа, трябва да питате ВАС, но докато не се произнесат, ситуацията е патова. Това обаче не означава, че децата ще останат ощетени. Вече обработваме заявките и всички ученици ще получат плодове и мляко по двете схеми”, каза М. Кожухарова.

Добавете Вашия коментар

TOP