Хамид честити Деня на палачинката на ГЕРБ

05 Март 2019 | 16:21
0 коментара
Любопитно

"Днес е международният ден на палачинката. В цял свят го празнуват. Честит празник, колеги от ГЕРБ", обърна се към депутатите от управляващата партия в правната комисия юристът от ДПС Хамид Хамид.

Повод за закачката му бе отказът на ГЕРБ от високия праг на преференциите, което бе първоначално гласуваното в Изборния кодекс и намерението им с нов законопроект да върнат старото положение.

Хамид обори твърдението, че преференцията е "право", защото това е начин на гласуване, технология, но не и конституционно закрепено право. Според него, вторачени в преференциите сме подминали много по-важни ограничения на права, като възможността на българските граждани извън ЕС да гласуват на евровота и използването на майчиния език в изборната агитация.

"Беше създадено едно изключение - българските граждани бяха разделени на две - тези, които живеят в ЕС и тези, които живеят извън ЕС", констатира депутатът от ДПС.

Хамид попита с какво е по-различен нашият сънародник в Чикаго и Истанбул. И разкритикува за отрязаните права освен колегите си в парламента, и президента.

"Нито ред за това в мотивите, нито ред", отбеляза Хамид.

В същото време напомни, че на няколко пъти Венецианската комисия ни е обръщала внимание върху това, ОССЕ, както и Съветът на Европа.

Добавете Вашия коментар

TOP