Халил Летифов: Имаме кадрите и опита да се справим с тази кризисна ситуация

18 Март 2021 | 04:07
0 коментара
Политика

Имаме кадрите и опита да се справим с тази кризисна ситуация, държим родината ни да е привлекателна за гражданите и инвеститорите. Това каза Халил Летифов, водач на листите на ДПС в 1 МИР – Благоевград и 27 МИР - Стара Загора в предаването „Референдум“ по БНТ.

По думите му темата с мерките срещу COVID-19 у нас е изключително важна и сериозна.

„Ще се върна година назад – в началото бяха взети едни навременни мерки, които подкрепихме всички политически сили. Първата вълна мина без особени щети, тогава се справихме чудесно, като че ли след това управляващите се успокоиха. Помним как премина втората вълна. Сега наблюдаваме третата вълна, която като че ли се управлява по-скоро предизборно. Днес темата е тревожна. Два са аспектите в кризата и те не трябва да се подценяват. Първо е здравето и живота на хората, на второ място са икономическите мерки“, обясни Летифов, цитиран от "Фокус".

На въпрос дали трябва да могат държавите да водят преговори със страни извън ЕС Летифов заяви, че същественият въпрос е ваксинационния план да е изготвен своевременно.

„Получихме признание днес от министър-председателя, че има провал в някои страни със снабдяването с ваксини“, допълни той. Според него е трябвало да се направи диалог в началото на ваксинационния план.

„Не се направи разяснителна кампания в началото, което вкара всички в обяснителен режим и подрони доверието на българите в процеса. Без ваксинация трудно ще се справим с кризата. Второстепенен е въпросът откъде и кой с кого ще преговаря, по-важно е да има избор и налични ваксини“, каза още Халил Летифов.

Относно това дали ДПС ще подкрепи пълен локдаун или протекции за отделни части на населението Летифов заяви, че партията споделя разбирането, че има експерти, които трябва да са водещи при взимане на решение.

„Липсата на консенсус и диалог в една сложна ситуация, която поставя под риск живота на хората, е безотговорност. Нарушаването на диалога личи особено в тази пандемична ситуация. Водещо при вземане на решенията трябва да е мнението на експертите, основано на сериозен анализ по сектори и към по-застрашените групи. Така решението ще се основава на експертиза и би събрало обществена подкрепа, която не виждаме в момента. Виждаме налагани решения под диктовката на демагогията и популизма, това е опасно и за здравето, и за икономиката“, поясни той и даде пример с половинчатите мерки, които днес се приемат, а утре се отменят.

„Да определим първо механизма за определяне на средна работна заплата. Това не е държавно регулирана дейност, това, което се говори е небивалица. Подкрепата за бизнеса, претърпял щети от ковид кризата– фискалният резерв миналата година през септември бе в размер на 13 млрд. към днешна дата той е 7,5 млрд. Извън мярката 60/40 работодателите определят общата помощ в размер на 300 млн. лв. Подкрепихме тази мярка. Оттам насетне говорим за увеличаване на пенсията, но не споменаваме дефицитът. За последните 4 години е 2 млрд. повече и стига 6, млрд. Ще се повиши пенсията. Дългът от 2008 и 2009 г. се е увеличил с над 20 млрд., виждаме стопен фискален резерв. Дотук всичко плащаме с борч, трябва да ни работеща икономика, ако искаме да имаме силна работеща държава“, заяви Халил Летифов.

По думите му инвестициите у нас са на критично ниско ниво.

„Това трябва да се промени, трябва една сигурна среда, основана на диалог, за да са сигурни инвеститорите в капиталите си. Иначе рискуваме подходът на принципа проба – грешка, той дава само щети. Вдигането на данъците в една несигурна среда може да увеличи сивия сектор, който е около 30%. Липсата на свежи средства в бюджета тепърва ще създава проблеми при следващо управление“, каза още той.

„Предстоящите избори са най-важни от 1989 г. Призовавам българските граждани да подходят отговорно и да гласуват доверие на ДПС с бюлетина номер 9. Ние имаме кадрите, програмата и опита да се правим с тази кризисна ситуация. Държим да се възстанови диалогът между институциите, между гражданите и партиите, да има нормалност в българската политика, родината ни да е привлекателна за гражданите и инвеститорите“, посочи Летифов.

 

 

Халил Летифов: Имаме кадрите и опита да се справим с тази кризисна ситуация

 

Добавете Вашия коментар

TOP