„Хакнаха” лидера на ДСБ в Пиринско д-р Радко Тумбев с фалшив профил във Фейсбук на името на американец от Тексас

07 Февруари 2023 | 07:40
7 коментара
Общество
Хакнаха” лидера на ДСБ в Пиринско д-р Радко Тумбев с фалшив профил във Фейсбук на името на американец от Тексас

Общинският съветник от Разлог д-р Радко Тумбев стана мишена на хакерска атака. Снимката му е ползвана за създаване на фалшив профил във Фейсбук с името на Грей Уилямс от САЩ, град Арлингтън, щата Тексас. Ловките киберманипулатори са взели голяма част от снимките на д-р Тумбев от профила му – от семейни тържества, от партийни събития на ДСБ, чийто областен лидер е той в Благоевградска област, от спортни състезания в качеството му на президент на волейболния клуб в Разлог.

„Профилът ми във Фейсбук е хакнат около Нова година. Тогава започнаха да ми се обаждат приятели и роднини, че получават автоматични съобщения от американец с моята снимка с шаблонни изрази: „Как си?”, „Здравей!” и др. Оказа се, че са откраднати не само мои снимки, но и част от приятелите ми за създаване на профил на името на Грей Уилямс. Веднага докладвах във Фейсбук и поисках фейк профилът да бъде изтрит заради неправомерното ползване на мои снимки и контакти. Оказа се, че нямам право аз да докладвам, а мои приятели в социалната мрежа. Когато това беше направено, от Фейсбук поискаха да им изпратя копие на личните си документи. След известно време обаче получих отговор на електронната поща, че не се налага да изтриват профила на американеца, тъй като от него не са оправени заплахи.

Междувременно на пощата си започнах да получавам съобщения за пробив в пощата ми, които идваха от САЩ. Наложи се да си направя нов профил във Фейсбук, а днес смених и паролата на пощата си, на която осъществявам голяма по обем служебна кореспонденция. Всички знаят, че не съм Грей, но непрекъснато ми се обаждат познати, за да ме питат за този профил. Днес, след като ми позвъни колежка от София, отново написах на стената си във Фейсбук, че онзи профил е фалшив и моля да бъде блокиран или премахнат”, обясни вчера за абсурдната ситуация д-р Радко Тумбев пред репортер на „Струма“. 

„Накрая ще подам жалба в полицията. Нали там има отдел за киберсигурност. Да вземат мерки, защото кражбата на самоличност не е безобиден, а злонамерен акт, който може да създаде сериозни проблеми. Накрая ще се откажа от Фейсбук”, добави д-р Тумбев. Фалшиви профили може да се използват за фишинг атаки с цел достъп до личните данни на потребители. Това развързва ръцете на киберпрестъпниците да стигнат до чужди банкови сметки, да сключват сделки или пък за изпитаните нигерийски измами. Те са известни от началото на 20 век, а съвременните им мутации са източване на пари от виртуални връзки. Напоследък по тази схема има доста „изгорели” жени, включително и от Благоевград, които след флирт в мрежата са ужилени с десетки хиляди левове. Измамата започва с активно ухажване, следват лъжливи обещания за брак. Аферата продължава от 1 до 3 месеца максимум, като крайната цел е измъкване на пари.

Жертва на този вид измами са и мъже. Ловки манипулаторки сърфират из сайтовете на запознанства с фалшиви профили и оплитат в мрежите си търсачи на емоции, от които търсят пари за самолетен билет, болно дете, внезапна смърт на родител… сценариите са разнообразни. Краят на виртуалната приказка винаги е много лош за жертвата, която освен че е загубила много пари и е задлъжняла към кредитни институции, е съсипана емоционално.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА в.Струма

Добавени коментари

Пешо пицата публикува:
07 Февруари 2023 | 17:25
Да ве и общината сичко се е разгонило-разбукало по маже по жени к..р им не стига на Гребчевия банскаликата с технико драгмаленин от Дъгата маала на Джюровата мастия банскаликата с пожарния гасаа пожаре та наш Ване зе да шумнова ебати и кабарето- ,, Мулен Руж ,,
Linso публикува:
07 Февруари 2023 | 10:59
Нещастник гаден мазен ти джуровия и то дека ви дръпа конците сте за разтрел и то показен мазник
Мечоко публикува:
07 Февруари 2023 | 09:13
Мьчи бе Радко сички че разбера че си скрит гей.Колко свирчи направи за тия години. Ти каков боклук си.... Мазен измамник...
Майко мила публикува:
07 Февруари 2023 | 08:20
Какви ора ръководия 30 години Разлог един си чати с маже предния кмет купува котка за 3 000 лева да лиже отрочето му в одеро на тое до джимназията и там мериса на маже друг бие майка си друг завлече банките и сички знаем и си ги избираме 30 години смеем се на банскалии ама сме по гъвета от них
Вънджювия публикува:
07 Февруари 2023 | 08:12
Радко и Мечоко 12 години гласуваха какво поискаха Герб и за водата ни преебаха
МАРИН публикува:
07 Февруари 2023 | 08:12
ТОВА ДАЛИ НЕ Е ИСТИНСКИ И СА СЕ ОПРАВДАВА ЧЕ ГО ХВАНА РОДАТА ВИКАТ САМО НА МЪЖЕ ПИСАЛ АМА ОНО ШИЛО В ТОРБА НАЕ СТОИ
Крапата маала публикува:
07 Февруари 2023 | 08:10
То си е верно за резбата щом и в Америка са разбрали

Добавете Вашия коментар

TOP