Администрацията на американският президент Барак Обама официално обвини Руската федерация в провеждането на кампания с широк мащаб с цел намеса в изборите за президент на САЩ.

Позицията на Вашингтон е, че Москва е атакувала компютрите на Националния комитет на Демократическата партия, както и на отделни политици.

Говорителят на руския президент Дмитрий Песков определи като „глупост“ обвиненията, че Руската федерация е замесена в хакерски атаки срещу сървъри в САЩ.

Той посочи, че сайтът на Кремъл редовно е атакуван от хакери, но това не е повод за отправяне на обвинения към други държави.

Хакнаха пощата на 57 милиона руснаци

Джон Кери: Китай и Русия вероятно ми четат имейлите

Руски хакери са атакували имейли на Пентагона

„Това е нова глупост! Сайтът на Путин ежедневно го атакуват няколко десетки хиляди хакери. Много атаки са проследими до територията на САЩ. Ние обаче не обвиняваме всеки път Белия дом и Ленгли (там е квартирата на ЦРУ – бел. ред.)“, заяви Песков.ю

„Русия я обвиняват в хакерски атаки тези американски служби, които се кълнаха, че Агенция за национална сигурност на САЩ не се занимава с подслушване на американци и чуждестранни лидери“, написа пък в Twitter заместник ръководителят на комисията по международните въпроси в руската Дума Алексей Пушков.