Хакери източиха 12 млн.лева от българска фирма, която е в топ 10

11 Септември 2023 | 10:29
0 коментара
Криминално
България
Хакери източиха 12 млн.лева от българска фирма, която е в топ 10

Хакери атакуваха една от най-големите български компании и източиха 12 милиона лева, след като промениха банковата сметка на фирмата, която трябвало да получи парите. Името на компанията не се съобщава, но тя е от 10-те най-големи в страната, уточниха от МВР.

Кибермошениците заразили една от служебните пощи и започнали да следят кореспонденцията на нарочената компания. Когато тя получила фактура за плащането на голямата сума, измамниците просто подменили банковата сметка на фирмата получател със своя. Вместо да преведе парите на контрагента си, компанията превела 12-те милиона на кибермошениците.

Атаката е станала преди седми ца, но информацията бе пусната вчера, защото днес от “Киберпрестъпност” в ГДБОП ще бъдат домакини на международна конференция с участието на експерти от 30 държави от и извън ЕС. Антимафиоти обясниха, че само чрез използването на схемата с промяна банковата сметка на всеки четири дни някоя фирма губи по 30-100 хил. евро, а няколко пъти в годината компании губят милиони.

“Изгорелите” бизнесмени са разбрали за удара, но парите вече са препрани десетки пъти, а следите им са изгубени и не могат да бъдат проследени. Много вероятно е хакерите да са от Северна Африка, където има цели колцентрове, които се занимават с компютърни измами под всякаква форма, включително и на самотни дами, които търсят половинки в социалните мрежи.

Добавете Вашия коментар

TOP