Гърмен отново на протест срещу гетото Кремиковци

22 Ноември 2016 | 15:13
0 коментара
Общество
Гърмен отново на протест срещу гетото Кремиковци

Жителите на общинския център Гърмен и село Марчево отново се вдигат на бунт с искане за премахване на изцяло незаконната циганска махала „Кремиковци“. Днес бяха възобновени протестите на площада пред кметството.

„Наслушахме се на неслучили се обещания. За повече от 1 година събориха само 13 от незаконните бараки, други над 100 стоят непокътнати. Нещо повече, от есента на миналата година досега продължават да прииждат нови цигани пришълци от къде ли не, които започнаха да вдигат своите наколни жилища”, заяви един от лидерите на протеста Иван Кременлиев.

Росен Марчев, кмет на село Марчево, над което село е надвиснало циганското гето го допълни: „Неколкократно внасяхме в ОбС-Гърмен предложение за насрочване на референдум към жителите на общината с въпрос, дали хората искат да остане или да се премахне циганската махала. След като предложението ни беше отхвърлено да се разглежда на сесия ние внесохме жалба в Административен съд – Благоевград. Делото е насрочено за 16 декември, после ще видим какво ще правим, но тази цигания повече няма да се търпи”, категоричен е селският кмет.

Циганското гето Кремиковци се намира на възлов кръстопът в община Гърмен. От него започват пътищата за СПА-центъра с минерална вода Огняново, както и за културно-историческия резерват Ковачевица и Лещен.

На 2 юни миналата година се проведе мащабен митинг-шествие, в който се включиха и рокери от цяла България. Тогава правителството пое обещание да прочисти незаконните постройки и да установи самоличността на обитателите в гетото.

 

E79 News

Добавете Вашия коментар

TOP