Гърция налага карантина за българи по Коледа

12 Декември 2020 | 14:09
0 коментара
Общество

Bъзможно е човек да се зарази за 5 минути престой на закрито на разстояние 6 метра от инфектиран. Това твърдят корейски учени, като се основават на един конкретен случай, съобщи в. “Лос Анджелис таймс”.

Ученичка от гимназията в град Чонджу се оказала заразена през юни, като два месеца преди това в града не е имало нито един друг случай на коронавирус.

След подробно проследяване на контактите и маршрутите ѝ чрез камери и електронни приложения се оказало, че тя само в един момент е имала контакт с инфектиран – бизнесмен от друг град, който впоследствие също развил симптоми. Двамата се засекли само за 5 мин в ресторант на 6 м един от друг, без да говорят и без да пипат едни и същи предмети. Според епидемиолозите момичето се е заразило от частици във въздуха, което показва, че стандартното разстояние от 2 м изобщо не е достатъчно да осигури безопасност.

Учени от Ню Йорк пък откриха нови необичайни симптоми при заразяване на децата с коронавирус като подпухнали и зачервени очи, зачервени бузи и длани и ягодов език – подут, грапав и силно зачервен.

Карантината за граждани, пристигащи в Гърция, се намалява от 10 на 3 дни за периода 18 декември 2020 г. – 7 януари 2021 г., съобщиха от МВнР. Запазва се изискването за представяне на отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването, както и бърз тест при влизане в страната. Изискваната карантина и бързите тестове за COVID-19 не се отнасят за водачите на товарни камиони.

САЩ поставиха нов дневен рекорд по жертви на коронавируса – 3054. Така общият брой на починалите мина жертвите, дадени през Втората световна война. Пандемията е убила 292 098 души, а 291 557 американски военнослужещи са загинали в боеве по време на войната.

От 15 декември Франция, която се канеше да отпусне мерките, всъщност ги затяга, за да овладее пандемията. Въвежда се още по-строг комендантски час, който забранява излизането след 20 ч вместо 21 ч, както досега. Полицейският час продължава до 6 ч сутринта. Изключение ще има само за Коледа, но не и за новогодишната нощ.

Добавете Вашия коментар

TOP