Гърци с бижутерски бизнес в Банско затвориха обекта! НАП им конфискува огромно количество злато и сребро

02 Април 2019 | 07:42
1 коментара
Общество

След проверка на НАП и конфискувано огромно количество златни и сребърни бижута на стойност близо 190 хил. лева гърци, стопанисващи магазин в Банско, се отказаха от бизнеса си в зимния ни курорт и си тръгнаха.

Кошмарът на фирма „Нефели Джуълз“, представлявана от гръцката гражданка Мария Вайнали, започва през март миналата година. При проверка на обекта й – магазин за бижута на улица „Пирин“ в Банско, инспектори на НАП констатират сериозни нарушения на Валутния закон. Те установяват, че търговецът предлага за продажба златни и сребърни изделия, внос от Гърция, които не са маркирани с български държавен знак по БДС, което е нарушение на разпоредбите на Наредбата за условията и реда за вписване в регистъра и за изискванията към дейността на лицата, които осъществяват дейност по добиване, преработване и сделки с благородни метали и скъпоценни камъни и изделия със и от тях. За това, че търговецът не е спазил задължението си да направи необходимото накитите да бъдат проверени за установяване съдържанието на чисто злато и сребро и съответно маркирани съобразно изискванията на българското законодателство, той е глобен 2000 лева и наред с това са му отнети правата за срок от един месец.

Обектът в Банско е запечатан също за срок от един месец и всички немаркирани златни и сребърни накити на обща стойност 188 489.00 лв., които са се намирали в него, са иззети и конфискувани в полза на държавата. Сред тях са 150 броя златни бижута с общ грамаж 386.60 грама и 188 броя сребърни, общо 2129.10 грама, всички внос от Гърция.

Огромната санкция и респективно загуба на фрапиращо количество стока принуждава фирмата да атакува в съда издаденото му от НАП наказателно постановление, което обаче е потвърдено изцяло от магистратите. Според тях вината на бижутера е безспорно доказана, а санкцията – определена правилно, тъй като случаят не е маловажен и се касае за значително количество бижута на голяма стойност, които са без утвърден държавен знак и които търговецът няма право не само да продава в обекта си, но и да ги държи в него. 

Репортер на „Струма” посети адреса в Банско, на който е бил бижутерският магазин, но се оказа, че помещението вече се ползва от друг търговец и в него се предлагат спортни стоки. От обектите в близост споделиха, че след проверката на НАП миналата година гръцките търговци са се отказали да развиват бизнес в Банско и след като обектът им е запечатан, са си тръгнали и тази година не са се върнали.

Справка в Търговския регистър показва, че фирмата е действаща и към момента и има адреси още в Сандански и София.

ЯНА ЙОРДАНОВА в.Струма

Добавени коментари

Банскалията публикува:
02 Април 2019 | 13:53
БРАВО, НАП! Браво, действайте все така!Ако това се случи на българин в Гърция,ще изгние там в затвора!Същото и на тях у нас наказание да бъде!

Добавете Вашия коментар

TOP