Гурбетчия от Кочан влезе във властта Испания

30 Май 2023 | 13:17
0 коментара
Общество
Благоевград
Гурбетчия от Кочан влезе във властта  Испания

Двайсетина нашенци кръшнаха от жребия, определил ги за членове на секционни комисии, и сега под угроза от 5000 евро глоба трябва да убеждават съда, че са били много болни

Съби Атипов от с. Кочан, община Сатовча, спечели местните избори в испанската автономна област Навара и вече ще е съветник в една от общините. Атипов беше четвърти в листата на местната коалиция „Заедно за Навара“. Тя взе мнозинство на вота в неделя и вкарва в съвета на общината 6-имата съветници, които са първите в листата, защото в Испания не се гласува с преференции. Тази седмица от неговата група трябва да бъде излъчен председател на ОбС, който ще изпълнява ролята на кмет, и не е изключено българинът да заеме още по-висок пост.

Както „Струма” писа, той е доста популярен в цяла Испания като председател на културно-просветното дружество „Орфей БГ“, което прави многолюдни чествания на всички български празници, а самият Атипов има в актива си вече 5 открити български училища.

 

Сред любопитните детайли на проведените местни избори е този, че около 20 българи с настоящ адрес в Навара ще бъдат привикани от съдия да обясняват защо са отказали да станат членове на секционни комисии, което в Испания е задължение на всеки с право на глас. Както писахме, там комисиите се структурират по жребий, теглен от съдия, и от този ангажимент могат да се откачат само тежко болни, които докажат в съда диагнозата си с медицински документи. Българите са част от 814-те  членове на секционни комисии, които в изборния ден кръшнали от гражданския си дълг, и сега всеки от тях трябва да убеждава съда, че по здравословни причини му е било невъзможно да го направи. Ако не са достатъчно убедителни, грози ги глоба между 1000 и 5000 евро. Междувременно вчера сутринта испански медии съобщиха, че в 4 от секциите не се появил нито един член, не дошли и задължителните резерви, поради което с ангажимента да стоят цял ден и да приемат бюлетините на избирателите били натоварени първите граждани, дошли да гласуват.

Добавете Вашия коментар

TOP