Гумаджии превръщат деретата край Сапарева баня, Дупница и Бобов дол в бунища

06 Декември 2020 | 07:15
0 коментара
Общество

обственици на гумаджийници не искат да плащат от 1 до 5 лв. за депонирането на подменените гуми и ги изхвърлят сред природата.

Снимка, показваща дере, пълно с автомобилни гуми, край с. Сапарево, община Сапарева баня, възмути местните жители.

Полин Стамболиева е била на разходка в м. Гяволето и на пътя за параклис “Св. Илия” е видяла грозната гледка – автомобилни гуми, изхвърлени в дере насред полето, направила е снимка.

Кадърът предизвика масовото недоволство на жителите на Сапарево в социалната мрежа.

Бившата бюджетарка на общината Калинка Андреева написа: „Това е абсурд! Колко трябва да си глупав, за да изхвърлиш тези гуми, които не се разграждат, а и някой трябва да ги изчисти”.

Симка Ченкова призовава да не се крият тези, които изхвърлят отпадъци не само в това дере, и да носят отговорност и глоби, та дано спрат.

Репортер на „Струма” се свърза с кмета на Сапарево Йордан Йорданов с въпрос за създалата се ситуация, още повече че дерето е доста дълбоко и е неясно как ще измъкнат десетките гуми.

„Уведомен съм за изхвърлените гуми, но в момента няма как да се извадят оттам. Времето не е подходящо. Това може да стане през пролетта. Ходих на място и видях, че гумите могат да напълнят малък камион. Те са изхвърлени от някой, който се занимава със смяна на гуми. В Сапарево няма такъв майстор. В Сапарева баня трима души се занимават с това, но не мога да кажа дали са те, или някой от Дупница”, обясни кметът.

Както “Струма” писа, хангарите на летището край Сапарева баня, които са на един км от Сапарево, също са пълни с употребявани автомобилни гуми, изхвърлени от собственици на гумаджийници.

Репортер на “Струма” се свърза по телефона с бизнесмена Кольо Илиев, който единствен приемаше автомобилни гуми в депото за индустриални отпадъци, но след пожара на моста на АМ “Струма” лицензът му беше отнет. Ето какво заяви той по темата: „Собствениците на гумаджийници плащаха от 1 лв. до 5 лв. на гума, в зависимост от това дали е от лек автомобил, или от камион, за да ги депонирам в моя склад за индустриални отпадъци. Тези, които не искат да плащат, ги изхвърлят по деретата край Дупница, Сапарева баня, Бобошево… Аз ги събирах и ги извозвах до Златна Панега или Нови Искър в циментовите заводи. Гумите ги използват за производство на цимент. В заводите има изградени специални инсталации за горене на гуми, които са съвременни и не дават отражение на околната среда.


Дере, затрупано с гуми от автомобили

В момента нямам лиценз и не мога да приемам никакви отпадъци”, коментира Илиев.в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP