Губернаторът Ст. Христов наложи вето на решението на ОбС-Сандански за автобусните линии

15 Април 2023 | 10:59
0 коментара
Общество
Благоевград
Губернаторът Ст. Христов наложи вето на решението на ОбС-Сандански за автобусните линии

Областният управител Стоян Христов наложи вето на решението на Общинския съвет в Сандански за определяне на маршрутните разписания на областна, републиканска и общинска транспортна схема на община Сандански за 2023 г. Със свое решение Общинският съвет определя автобусите, обслужващи маршрутните разписания на автобусните линии от новата автогара на бул. „Тодор Каблешков” по републиканската транспортна схема. Това касае автобусите, които вървят по линията Сандански – София и обратно.

Второто оспорено решение е за автобусите, обслужващи маршрутни разписания на автобусните линии от областната транспортна схема, които също имат за начална спирка новата автогара на бул. „Тодор Каблешков”. Това са автобусите, които тръгват от Сандански за Благоевград, Кресна, Струмяни и обратно.

Третото решение на ОбС – Сандански също се връща за отмяна или прегласуване. То касае автобусите, обслужващи маршрутни разписания на линиите от общинската транспортна схема, като е определено за начална спирка автогара Сандански на ул. „Малешевска”. Това касае автобусите от Сандански за селата в общината.

Според областния управител Ст. Христов с определянето само на една автогара за начална, междинна и крайна спирка по маршрути на автобусните линии, при наличие на втора такава, решението е незаконосъобразно и е в разрез с материално-правните разпоредби на Закона за автомобилните превози. Освен това в заповедта на областния управител е посочено, че решението на Общинския съвет е вкарано в съда и се чака решение на Върховен административен съд.

Собственик на новата автогара в Сандански е Румен Пачов, който бе и общински съветник. Както „Струма” писа, Общинската избирателна комисия в Сандански преди няколко дни прекрати правомощията му като съветник заради конфликт на интереси.

Очаква се върнатото от губернатора решение да бъде обект на заседания на постоянните комисии към Общинския съвет и да бъде включено в проектодневния ред на заседанието за месец април. Тогава съветниците ще трябва да отменят или да потвърдят своето решение, касаещо автобусните разписания на областна, републиканска и транспортна схема. 

ЛИДИЯ МАНЕВА в.Струма

Добавете Вашия коментар

TOP